Mit, mivel tilos fogyasztani?

Majdnem mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, hogy valami miatt gyógyszer szedése vált szükségessé, legyen az antibiotikum kúra, egyszeri fájdalomcsillapító, vagy hosszabb távú vérnyomáscsökkentő kezelés. Viszonylag széles körben ismert tény, hogy a legtöbb gyógyszer szedése mellett alkohol fogyasztása nem javasolt, vagy kifejezetten tilos. Azonban sokkal ritkábban felmerülő kérdés, hogy vajon léteznek-e más ételek vagy italok, melyek fogyasztása bizonyos gyógyszerek szedése esetén ellenjavallt?

ételek és gyógyszerek kölcsönhatása

Fotó: Pixabay.com

A gyógyszerek nagy részét tabletta formájában fogyasztjuk, így a tápcsatorna különböző részein, tehát a gyomorban, vagy a vékonybelekben történik a felszívódásuk. Ez a felszívódás általában függ az adott helyen mérhető vegyhatástól, és legtöbbször a tápcsatorna sejtjeinek falában lévő enzimek segítségével történik. Azon ételek és italok hatására, melyek a gyógyszerek felszívódását befolyásolják, csökkenhet bizonyos gyógyszerek által kifejtett hatás.

A felszívódást befolyásoló ételek közül kiemelendőek a magas kálcium tartalmú ételek és italok, például tejtermékek, magas kálcium tartalmú ásványvizek és üdítők, kálcium tartalmú étrendkiegészítők.  Ezen ételek együttes fogyasztása egyes antibiotikumokkal (pl. doxycyclin, ciprofloxacin, norfloxacin) ellenjavallt, csak a gyógyszerbevétel után legalább 2 óra elteltével szabad tejterméket fogyasztani. Ennek az az oka, hogy a gyógyszermolekulák az ezen termékekben lévő kálciummal találkozva szétválaszthatatlanul egyesülnek, így meggátolva a gyógyszer felszívódását.

A citrát tartalmú üdítőitalok és gyümölcslevek fogyasztása, valamint kálcium- és magnéziumtartalmú étrendkiegészítők fogyasztása savlekötő gyógyszerekkel együtt nem javasolt, mivel ezek a vegyületek egymással találkozva szintén a gyógyszer felszívódását gátló komplexet képeznek.

Vastartalmú készítmények szedése esetén kávé, tea együttes fogyasztása nem ajánlott. A bennük található savak a vassal oldhatatlan vegyületet képezve gátolják annak felszívódását, ezért ügyeljünk arra, hogy a vaskészítmény és ezen italok fogyasztása között minimum 2 óra különbség legyen.

A magas zsírtartalmú ételek fogyasztása elősegítheti egyes zsírban oldódó gyógyszerek, pl. phenytoin, cyclosporin felszívódását, ezzel növelve ezen gyógyszerek hatását. Ugyanakkor hatásuk kettős, mert fogyasztásuk során növekszik a zsírban oldódó vitaminok, ezeket tartalmazó vitaminkészítmények távozása a szervezetből.

A felszívódás után az egyes gyógyszerek a szervezetben különböző helyeken, különböző hatásmechanizmussal fejtik ki a hatásukat. A vérhígító gyógyszerek egy része például a K-vitamin beépülését gátolja a véralvadási faktorokba, így magas K-vitamin tartalmú ételek, pl. spenót, karfiol, káposzta, kelbimbó, brokkoli, paradicsom, és a koenzim Q10 tartalmú táplálékkiegészítők nagy mennyiségű fogyasztása kifejezetten kerülendő a vérhígítót gyógyszert szedő betegeknek.

A CYP nevű enzimrendszer több gyógyszer lebontásában is szerepet játszik, így ezen enzimek működését serkentő ételek csökkentik, míg az enzimek működését gátló ételek növelik egyes gyógyszerek hatását. A CYP enzimcsalád működését serkenti a cigarettafüst, valamint a faszénen sütött ételek, így ezen ételek fogyasztása csökkentheti a teofillin tartalmú gyógyszerek hatását. A CYP enzimcsalás működését gátolja, tehát az előzőekkel ellentétes hatású a grapefruit, grapefruitlé fogyasztása. Ennek hatására nő a vérszintje egyes antibiotikumoknak, pl. erithromycin, azithromycin, kálcium-antagonistáknak, pl. nifedipin, valamint vérzsírcsökkentőknek, pl. atorvastatin. Ezzel nem csak hatásuk, de mellékhatásaik is fokozódhatnak. Mivel a grapefruit hatása akár napokon át is fennállhat, fogyasztása ezen gyógyszerek alkalmazása alatt egyáltalán nem javasolt.

Ahogy már a bevezetés során is említésre került, alkohol fogyasztása semmilyen gyógyszer szedése esetén nem ajánlott, sőt, egyes gyógyszerek mellett kifejezetten tilos!

Gyógyszerszedés esetén tehát egyáltalán nem mindegy, mit eszünk, iszunk a gyógyszerbevétel során. Egyes ételek csak a gyógyszerrel együtt fogyasztva befolyásolják annak hatását, míg más ételek hatása akár napokig is eltarthat. Sok esetben a betegtájékoztatón is feltűntetésre kerülnek a diétás ajánlások, amennyiben azonban kérdései merülnek fel ezzel kapcsolatban, érdemes orvoshoz, gyógyszerészhez fordulni.

A leírt ételek, italok mellett egyéb tápanyagok is befolyásolhatják egyes gyógyszerek felszívódását, valamint az általuk kifejtett hatást. Új gyógyszer szedésének megkezdése előtt mindenképpen érdemes konzultálnia kezelőorvosával az adott gyógyszer hatását befolyásoló ételekről, valamint a gyógyszer mellett tartandó esetleges diétáról!