A legtöbb halálesetet világszerte a szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák. Ebbe a betegségcsoportba tartozik - többek között - a magas vérnyomás, szívinfarktus, agyi érkatasztrófa, kóros vérzsírszint és az érelmeszesedés is. E betegségek tekintetében a magyar népesség sajnos az élen jár, hazánkban a vezető halálokok közé tartoznak. Az alábbiakban olyan ételeket, élelmiszereket sorolunk fel, melyek növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A telített zsírsavakban, koleszterinben gazdag, állati eredetű húsok túlzott fogyasztása növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Bizonyos húskészítményekhez és felvágottakhoz a gyártásuk során gyakran nitrát tartalmú keveréket is használnak, ezért ezeknek a húskészítményeknek a túlzott fogyasztása szintén kockázatnövelő a szív-és érrendszeri betegségekre nézve.

Érdemes kerülni a bő olajban sütött ételek fogyasztását is. Ezeknél az ételeknél nem csak a panírral vagy a felesleges olajjal van a probléma, hanem az olaj nagy hőfokra való hevítése és többszöri felhasználása során olyan transzzsírsavak halmozódnak fel, ami növeli a „rossz” (LDL) koleszterin szintjét, így a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Transzzsírsavakat nem csak a bőolajban sült ételek tartalmazhatnak, hanem félkész termékek, bizonyos bevonómasszából készült édességek is, ezért ezen élelmiszerek fogyasztása nem ajánlott.

A túlzott sófogyasztás bizonyítottan növeli a magas vérnyomás, így a szív-érrendszeri betegségek (szívinfarktus, agyi infarktus, stb.) kockázatát. A félkész ételek, sós rágcsálnivalók és konzervek túlzott fogyasztását kerülni kell és lehetőleg az ételeink utánsózását is.

A finomított szénhidrátok, úgymint a háztartási cukor fogyasztása a vérzsír-szint kóros irányba való eltolódását eredményezheti, melynek hatására a szervezet gyulladásos aktivitása is fokozódhat.

Kerülni kell tehát a többszörösen feldolgozott, magas cukor-és zsírtartalmú ételek fogyasztását, mely nem csak segíthet mérsékelni a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, de hozzájárulhat egészségünk fenntartásához is a szervezet gyulladásos aktivitásának csökkentése révén.

Kiemelten fontos, hogy a helytelen táplálkozási szokások mellett a mozgásszegény életmód, a túlzottan stresszes életvitel is szoros összefüggésben áll a szívbetegségek kialakulásával, ezért a helyes táplálkozás mellett az egészséges életmód fontos részét képezi a megfelelő testmozgás is. Bár manapság a testmozgás tekintetében is korlátozottan állnak rendelkezésünkre lehetőségek, fontos, hogy minden nap végezzünk valamilyen testmozgást, akár csak kocogjunk vagy sétáljunk legalább 30 percet naponta.

Fotó: pixabay.com