Az alábbiakban összeszedtünk néhány olyan élelmiszert, melyek fogyasztásával bizonyítottan csökkenthetjük egyes daganatok előfordulását.

A szőlőben található resveratrol antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően - laborvizsgálatok alapján - csökkenti a daganatok kialakulásának kockázatát, azonban további vizsgálatok szükségesek annak megítélésére, hogy a szőlő, szőlőlé vagy a borfogyasztás milyen hatással van a daganatok megelőzésére.

A vízivás nem csak a hidratáció szempontjából fontos, hanem akár a hólyagdaganatok kialakulását is megelőzheti. A jótékony hatása arra vezethető vissza, hogy a hólyagfalra esetlegesen káros hatással lévő vegyületek bőséges vízivás mellett felhígulnak, illetve a sűrűbb vizeletürítésnek köszönhetően gyorsabban ki is ürülnek.

A kurkuma elsősorban az indiai ételekben használt fűszer, azonban gyulladáscsökkentő hatása mellett a laboratóriumi vizsgálatok szerint meggátolhatja a sejtek daganatsejtekké való átalakulását, szaporodását és terjedését számos daganattípusban.

A piros bogyós gyümölcsök és az áfonya igen gazdagok antioxidánsokban, így segítségünkre lehetnek az egészségünk megtartásában, még ha daganatellenes hatásuk bizonyítására további vizsgálatra is van szükség.

Fontos tudni azt is, hogy vannak bizonyos ételek, melyeknek bizonyítottan karcinogén – tehát daganatot okozó – hatásuk van, ezért érdemes kerülni:

  • a vöröshúsok és a feldolgozott, tartósított húskészítményeket,
  • a nagy mennyiségű alkoholfogyasztást,
  • a többszörösen feldolgozott ételeket,
  • a nagy mennyiségű cukor-és cukortartalmú ételek fogyasztását.

Fotó: pixabay.com