A hajhullás bizonyos mértékig teljesen természetes folyamat, azonban ha kifejezett mértékűvé válik, legyen szó akár nőről vagy férfiról, jelentős aggodalmat okozhat. Éppen ezért érdemes tudni, milyen okai lehetnek a hajhullásnak, mit tehetünk megelőzésére, és milyen esetekben érdemes szakember segítségét kérnünk.

Naponta átlagosan 100 hajszálunk hullik ki, melynek következtében nem ritkul a hajunk, hiszen a kihullott hajszálak helyett újabbak indulnak növekedésnek. A hajhullás akkor okoz észrevehető hajvesztést, ha a hajhullás mértéke meghaladja az új hajszálak növekedésének ütemét, illetve, ha a hajhagymák elhalása miatt nem növekszik új hajszál.

A hajhullás okozhatja a hajtömeg ritkulását vagy kopasz foltok kialakulását, és megjelenhet csak a fejünkön, vagy akár egész testünkre kiterjedően. A hajvesztés jellege és kiterjedése utalhat a hajhullás hátterében álló okokra.

Milyen okai lehetnek a hajhullásnak?

A hajhullás leggyakoribb oka az örökletes hajhullás, mely általában a férfiakat érinti, de előfordul nők esetén is. Ilyen esetekben a kor előrehaladtával férfiaknál típusosan a fejtetőn, valamint a hajvonal mentén kezdődik a hajvesztés, míg nőknél a hajtömeg ritkulása jellemző.

Hajhullást okozhatnak a hormonális változással járó állapotok is. Ilyen lehet a terhesség, melynek során a megnövekedett ösztrogénszint miatt következik be a hajhullás, és általában legkésőbb egy éven belül magától megszűnik. Hajhullást okozhat még hormonális változásokon keresztül a menopauza és a pajzsmirigybetegségek is.

A hajhullás hátterében állhatnak egyes betegségek, mint például az alopecia areata nevű autoimmun betegség, mely nem csak a fejtetőn, de az egész testen hajhullást eredményezhet a hajhagymák károsodásának következtében.  Hajhullást okozhatnak a hajas fejbőr fertőzései, például a fejbőr gombás megbetegedése, a tinea capitis, mely jellegzetes, pirosas szélű, kerek kopasz foltokat eredményez.

Bizonyos gyógyszerek szedése is okozhat hajhullást, ilyenek például az egyes vérhígítók, antidepresszánsok, a szívritmuszavarok kezelésére használt béta-blokkolók, a koleszterincsökkentő gyógyszerek, egyes fogamzásgátlók, valamint a kemoterápiás szerek.

A helytelen táplálkozás okozta vitamin- és tápanyaghiány, - elsősorban - a fehérje- és a vashiány eredményezhet kifejezett hajhullást.

A hirtelen, nagy mértékű stressz is vezethet hajhulláshoz – egy negatív életeseményt, kifejezett testi, vagy érzelmi stresszhatást követően akár hónapokig tartó, erőteljes hajhullás is kialakulhat, mely általában magától rendeződik.

Egyes frizurák és kozmetikai készítmények is okozhatnak akár visszafordíthatatlan hajhullást. Elsősorban olyan hajviseletek okoznak problémát, melyek a hajszálak erőteljes húzása következtében azok töredezését, vagy kihullását okozzák: ilyenek a szoros copfok, kontyok és fonatok, valamint a póthaj. A hajhagymák gyulladását és károsodását okozhatják egyes hajápolási készítmények és hajfestékek, így ezek is hajhulláshoz vezethetnek.

Mit tehetünk a hajhullás megelőzésére?

A hajhullás oka a legtöbb esetben örökletes, ennek megelőzésére sajnos egyelőre nem áll rendelkezésre megfelelő módszer.

A hajhullás egyéb okainak megelőzésére azonban a következőket tehetjük:

  • Fogyasszunk vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjében gazdag, változatos étrendet!
  • Próbáljuk csökkenteni a mindennapi stresszt!
  • Figyeljünk oda a hajápolásra: használjunk nagy lyukú hajkefét, fejbőrt kímélő hajápolási termékeket, és ha lehet, kerüljük a hajfestéket, hajpótlást, hajformázó eszközöket!
  • Figyeljünk oda a frizura készítésekor: kerüljük a szoros copfokat és fonatokat!
  • Ne húzkodjuk, csavargassuk a hajunkat, és ne dörzsölgessük, vakarjuk a fejbőrünket!
  • Igyekezzünk kerülni azokat a gyógyszereket, melyek hajhulláshoz vezethetnek (természetesen csak orvosi felügyelet mellett!).
  • Kerüljük a dohányzást!

Amennyiben a megszokottnál nagyobb mértékű hajhullást tapasztalunk, vagy a fejbőrön, akár testünk egyéb részein kopasz foltok megjelenését észleljük, esetleg egyéb tünetek, például viszketés is jelentkezik, forduljunk orvoshoz! A hajhullás okának tisztázása érdekében különböző vizsgálatokra lehet szükség, és egyes esetekben gyógyszeres kezelésre, vagy étrendkiegészítő szedésére is szükség lehet.

Hajhullás esetén (általánosságban) milyen vizsgálatok szükségesek?

  • Laborvizsgálat elvégzése, benne: ionok, májfunkció, vesefunkció, CRP, vérkép, vas, transzferrin szaturáció, TSH, FT3, FT4.
  • Nőgyógyászati szakvizsgálat.
  • Bőrgyógyászhoz is el kell menni.
  • Nézzük meg gyógyszereinket, hogy okoznak-e hajhullást?!
  • Gondoljunk a vitamin-és ásványi anyag hiányra is!
  • Stressz egy fontos tényező a hajhullásban.
  • Nézzük meg hajápolási eszközeinket is.

A hajhullás hátterében tehát általában örökletes tényezők állnak, azonban egyes hiányállapotok és betegségek is vezethetnek hajvesztéshez, ezért kifejezett hajhullás, akár ezzel párhuzamosan egyéb tünetek megjelenése esetén mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni a háttérben álló okok felderítésének, esetleges kezelés megkezdésének érdekében.

Fotó: pixabay.com