Ki lehet nőni az allergiát?

A krónikus betegségek egyik legnagyobb csoportját az allergiás betegségek képezik. Rengeteg ember szenved az allergiák különböző formáiban és talán gyakoriságunknak is köszönhető, hogy számtalan tévhit kering az allergiákkal kapcsolatban, ami káros lehet az allergiában szenvedők számára, így fontos tisztában lennünk azzal, melyek is ezek a téves információk.

Fotó: pixabay.com

A szénanáthát a széna okozza.

Hamis. A szénanáthának a nevével ellentétben nem sok köze van a szénához, bármely fa, fűféle, gyomnövény pollenje, akár penészgomba spórája is kiválthatja a panaszokat. Szénanáthában azok is szenvedhetnek, akik soha életükben nem jártak istállóban. Sőt, a szénanátha általában olyan embereknél alakul ki, akik városi környezetben laknak, a megfigyelések alapján a vidéken, falusi környezetben élő embereknél sokkal ritkábbak az allergiás megbetegedések.

A száraz, meleg, sivatagi éghajlat enyhíti az allergiás tüneteket.

Hamis. A fűfélék, parlagfű pollenjei szinte minden éghajlaton megtalálhatóak, köztük a sivatagi klímával rendelkező területeken is, így nem érdemes a tünetmentesség reményében összepakolni és melegebb éghajlatra költözni. Az éghajlatváltozás ugyan ideiglenesen enyhítheti az allergiás panaszokat, de az arra hajlamos egyéneknél hamar kialakulnak allergiás panaszok az új allergénekkel szemben is.

Az allergia elleni oltások segíthetnek.

Igaz. Bár az allergia elleni oltások nem jelentenek gyógymódot, a meghatározott időközönként ismételt oltásokkal csökkenteni lehet az allergiás tünetek súlyosságát bizonyos pollenek esetén. Ma már nem csak injekció formájában beadható, de szájon keresztül alkalmazható formák is léteznek.

A gyermekkorban jelentkező szezonális allergiát ki lehet „nőni”.

Hamis. Főleg szénanátha, vagyis allergiás rinitisz esetén a legtöbb gyermek felnőtt korában is tapasztal allergiás panaszokat. Egy svéd tanulmány is azt igazolta, hogy nem lehet „kinőni” az allergiát. Ebben a tanulmányban 82 allergiás gyermeket követtek, akiknek 99%-ánál 12 év után is jelentkeztek a panaszok, bár 39%-uk a tünetek javulásáról számolt be.