Az egész világ lakosságát fenyegető COVID-19 járvány közepette sajnos a legnagyobb elővigyázatosság mellet sem tudhatjuk biztosan, nem-e fogunk megfertőződni a vírussal. Éppen ezért a higiénés javaslatok és az államok által hozott intézkedések szigorú betartása mellett fontos az is, hogy felkészítsük immunrendszerünket a kórokozók elleni minél eredményesebb védekezésre, melyet legeredményesebben tudatos táplálkozással lehet biztosítani.

Fotó: pixabay.com

Számtalan olyan ún. mikrotápanyag van, melyek táplálkozással történő bevitele segíti az immunrendszerünk megfelelő működését, így érdemes odafigyelni, hogy ezen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyasszunk. Immunrendszerünket támogató tápanyagok közé tartoznak elsősorban az A-, B-, C-, D- és E-vitaminok, valamint a vas, szelén, cink, és a fehérjék is.

Az A-vitamin az immunrendszer szabályozásában, valamint a bőr, nyálkahártya, és az emésztőrendszert bélelő hámréteg egészséges működésének fenntartásában játszik szerepet. A-vitaminban gazdag ételek a tojás, olajos halak, máj, brokkoli, pirospaprika, répa, spenót, édesburgonya, valamint a tej, sajtok és joghurtok.

A B-vitaminok közül elsősorban a B6-, B9- (folsav), és B12-vitaminok játszanak fontos szerepet immunrendszerünk működésében. A B-vitaminok elsősorban az ún. természetes ölő sejtek működését segítik, melyek immunrendszerünk kórokozó észlelése utáni első válaszreakciójában játszanak szerepet.

A B6-vitamin többek között szárnyashúsokban, halakban, tojásban, zöldségekben, tejtermékekben, szójában, teljes kiőrlésű pékárukban és müzlikben található meg. B9-vitamint, vagyis folsavat tartalmaz a brokkoli, spenót, saláta, csicseriborsó, kelbimbó, borsó, máj és az olajos magvak. B12-vitaminban gazdag élelmiszerek a húsfélék, lazac, tojás, sajt és a tej.

A C-vitamin antioxidáns hatása segít a gyulladás okozta oxidatív stressz csökkentésében, segíti az immunsejtek és a kórokozó elleni antitestek termelődését, és fontos szerepet játszik a sebgyógyulás folyamatában is. C-vitaminban gazdag ételek a citrusfélék, például citrom, narancs, mandarin és grapefruit, valamint a paprika, káposzta, paradicsom, brokkoli, kelbimbó és a bogyós gyümölcsök, például eper, áfonya.

Egyes immunsejteknek D-vitaminra van szüksége a kórokozók elpusztításához, valamint egyes források szerint a D-vitamin védelmet nyújthat a felső légúti megbetegedésekkel szemben. A bőrünket érő napfény hatására szervezetünk is képes D-vitamin előállítására, így mindenképp érdemes naponta legalább negyedórát napon tölteni – lehetőleg az erkélyen vagy kertben –, azonban jelenleg a szociális izoláció mellett ez sokak számára nem lehetséges.

A D-vitamint táplálkozásunkkal is bevihetjük szervezetünkbe, magas D-vitamin tartalmú ételek az olajos halak, máj, tojás, valamint D-vitaminnal dúsított élelmiszerek, például egyes margarinok.

Az E-vitamin antioxidáns hatásának köszönhetően segíti immunrendszerünk hatékony működését. E-vitaminban gazdag ételek az olajos magvak, mint a napraforgó mag, mogyoró, a növényi olajok, például napraforgó olaj, valamint a leveles zöldségek, például saláta.

A nyomelemek közül elsősorban a vas, szelén és cink járulnak hozzá immunrendszerünk megfelelő működéséhez, többek között az immunsejtek növekedésének támogatásával.

A vas az immunsejteken belül olyan folyamatokban játszik szerepet, melyek segítik a sejteket a kórokozók felismerésében, valamint a szabadgyökök mennyiségének növelésén keresztül a kórokozók elpusztításához is hozzájárul. Kiváló vasforrások a vörös- és fehér húsok, a máj, halak, hüvelyesek, leveles zöldségek, valamint a teljes kiőrlésű pékáruk.

A cink segít a bőr és nyálkahártyák egészséges működésének fenntartásában, szerepet játszik a sebgyógyulásban, valamint antioxidáns hatással is rendelkezik. Cinkben gazdag ételek a húsok, halak, kagyló, bab, olajos magvak, valamint teljes kiőrlésű pékáruk.

A szelén antioxidáns hatásával segíti az immunrendszer megfelelő működését, valamint segít a sejt- és szövetkárosodások megelőzésében. Szelénforrásként szolgáló ételek a halak, húsok, gomba, tojás és az olajos magvak.

A tartós élelmiszerek mellé tehát fontos, hogy az immunrendszerünk megfelelő működését biztosító vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó élelmiszerek is felkerüljenek a bevásárlólistára, hiszen a jelenlegi járványügyi helyzetben kiemelten fontos, hogy megőrizzük egészségünket – mely tehát nem csak a koronavírussal történő fertőződés megelőzését jelenti, hanem testi és lelki egészségünk megtartását a változatos, tápanyagokban gazdag étkezésen és a rendszeres testmozgáson keresztül.