Kellemetlen tünet, de van rá megoldás.

A túlzott alkoholfogyasztás után, másnap fejfájás, hányinger, hányás, gyomorfájdalom esetleg szédülés jelentkezhet. Ezek a másnaposság tünetei. Az emberi szervezetben az alkohol lebontása során végbemenő biokémiai folyamatok (köztes-és végtermékei) okozzák a másnaposság tüneteit.

Kellemetlen tünet a másnaposság során jelentkező fejfájás. Ennek oka az, hogy az alkoholfogyasztás után a májban termelődő alkohol-dehidrogenáz enzim az alkoholt - többek között - acetaldehidre bontja, majd ennek oxidációja után ecetsav képződik. Az acetaldehid és az ecetsav nemcsak a májat, hanem az agyat is károsítja (toxikus hatású), mely fejfájás, mint tünet formájában jelentkezik.

A fejfájást nem csak az acetaldehid és ecetsav okozza. Az alkohol serkenti a vesék működését is és vizelethajtó hatása van. A fokozott vizeletürítés miatt kiszáradunk (dehidratálódunk), valamint fontos ásványi anyagokat vesztünk úgy, mint magnézium, nátrium, kálium vagy a kalcium. A dehidratáció és az ásványi anyagok vesztése hozzájárul a fejfájás kialakulásához, azáltal hogy a dehidratáció során a testünk „ellopja” a vizet az agyunktól.

Alkoholfogyasztás közben, illetve lefekvés előtt érdemes minél több folyadékot (elsősorban vizet) fogyasztani a fejfájás kialakulásának csökkentése érdekében. Továbbá nem árt, ha pótoljuk az elvesztett ásványi anyagokat is akár egy pezsgőtabletta bevételével.

Fotó: pixabay.com