Mutatjuk azt is, hogyan lehet egyszerűen ellenőrizni, hogy veszélyes-e?!

Rengeteg tévhit létezik a mikrohullámú sütők egészségre gyakorolt káros hatásairól. Vannak akik szerint rákkeltő hatása van, egyesek szerint a „mikrózott” étel sugárzik, de akadnak olyanok is, akik szerint szívritmuszavart vagy fejfájást okozhat. Ezek a tévhitek leggyakrabban összeesküvés elméletek, de mindezeket félretéve valóban káros is lehet egészségünkre a mikrohullámú sütő, ha azt nem rendeltetésszerűen használjuk!

Mikrohullámú sütő

Fotó: freepik.com

A mikrohullámú sütő (mint a neve is elárulja) egy olyan konyhai berendezés, mely mikrohullámok segítségével melegíti fel az abba helyezett ételeket vagy folyadékokat. A mikrohullámok egy magasabb frekvenciatartományú (300 Mhz és 300 Ghz közötti) elektromágneses hullámok, mely a közhiedelemmel ellentétben nem radioaktív, nem is ionizáló (úgy, mint a röntgen sugarak) sugárzás és nem is rákkeltő. Ezt a sugárzási tartományt a telefonunkba is beépített Wifi is használja (a 2,4 Ghz-es frekvencián működők).

Hogyan működik?

A működése nagyon egyszerű. A mikrohullámú sütő lelke a magnetronnak nevezett alkatrész, mely az elektromos áramot átalakítja mikrohullámmá.

Hogyan melegíti fel az ételt?

Az így keletkezett mikrohullámok az ételben vagy folyadékban található vegyületek (elsősorban a víz, a zsír és cukormolekulák) dipólusmolekuláit megrezegtetik, így a molekulák egymás mellett súrlódnak, majd hő keletkezik (hasonló súrlódási hő keletkezik, ha összedörzsöljük szorosan a két tenyerünket), ami gyakorlatilag felmelegíti az ételt.

Mellesleg az ily módon felmelegített ételben sokkal több vitamin és ásványi anyag marad, mint az egyéb módon melegített ételben!

Mikor káros az egészségre a mikrohullámú sütő használata?

A mikrohullámok a mikró belsejében keletkeznek és ott is maradnak, melyről a mikró ajtajában található fémháló gondoskodik. Akkor van baj, ha ez a fémháló megsérül, ezáltal a mikrohullámok kijutnak és a készülék közvetlen közelében égési sérüléseket tudnak okozni!

Továbbá nem ajánlott a mikróba tenni az alábbiakat:

  • Papírzacskó: a pattogatott kukorica papírzacskóját kivéve, ne rakjunk be más „közönséges” papírt a mikróba, mert melegítés alkalmával a papírból mérgező anyagok szabadulhatnak fel!
  • hacsak a gyártó külön nem jelzi, a műanyag edények sem használhatóak a mikróban, mert szintén az egészségre káros anyagok szabadulhatnak fel belőle!
  • őrölt, csípős borssal megszórt ételt sem szabad mikróban felmelegíteni, mert a bors olyannyira felhevülhet, hogy a belőle felszabaduló gázok a szembe jutva elég kellemetlen tüneteket okozhatnak, hasonlóan a gázsprayhez!

Hogyan tudja a legegyszerűbben ellenőrizni, hogy véd-e a fémháló a mikrohullámoktól?

Kapcsolja be a Wifi-t mobiltelefonján, majd rakja be a mikróba (de ne kapcsolja be a mikrót!) és csukja be az ajtót. Kérjen meg valakit, hogy küldjön egy üzenetet önnek facebookon, majd hallgassa a telefonja pittyegését (megérkezett-e az üzenet). Ha a mikrón belül a telefonra nem érkezett meg az üzenet, akkor a fémháló véd (a Wifi-ről lekapcsolódott a telefon). Ha megérkezett az üzenet, akkor a mikró árnyékolása nem megfelelő és nem szabad használni a mikrót! Természetesen amint kinyitjuk az ajtót, a telefon Wifi-je automatikusan kapcsolódik a hálózatra (internetre) és az üzenet megérkezik! :)

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mikrohull%C3%A1m