Állatgyógyászatban használják és nem embereken!

Invazív módon terjed a sajtóban, facebookon és egyéb közösségi médiában a Budapest protokoll névre keresztelt koronavírus ellenes „gyógykezelés”, mely többek között egy ivermektin tartalmú gyógyszert ajánl a COVID megelőzésére és kezelésére, persze saját felelősségre. Ezt követően az emberek, - több sajtóhír és a NÉBIH szerint is - partizán akciókba kezdtek és felvásárolták az alapvetően állatgyógyászatban használt, ivermektin tartalmú féreghajtó gyógyszert. A facebookon többen is injekció formájában szeretnék beadatni maguknak a gyógyszert, de volt aki tabletta formájában (akár 80 darabot is lenyelne egyszerre!!!) szeretné bevenni azt.

Ne tegyék! Az állatgyógyászatban használt gyógyszerek nem alkalmasak emberi felhasználásra! Ha beveszi vagy beadatja magának, akkor súlyos mérgezés is felléphet vagy akár meg is halhat!

Ez a „protokoll” több helyen sem állja meg a helyét, hiszen a protokoll egy hivatalos, kötelezően követendő eljárást jelent. A Budapest protokoll viszont egy orvoscoach által javasolt gyógyszerkombinációt tartalmaz, persze kihangsúlyozva, hogy mindenki csak saját felelősségére használja azt.

Az igazság az, hogy:

  1. Az ivermektint egy ausztrál vizsgálatban vetették fel először (még tavasszal), hogy hatásos lehet a koronavírus ellen, hiszen in vitro (sejttenyészet) körülmények között gátolta a vírusreplikációt 5 mikromol/liter koncentrációban.

Itt a buktató! A vérben ilyen magas gyógyszerkoncentrációt nem lehet elérni! A „protokollban” ajánlott napi dózis bevételénél is csak nanomol/liter-es koncentráció érhető el.

  1. Az állatgyógyászatban használt ivermektin tartalmú gyógyszerek nem csak ivermektint tartalmaznak ám, hanem egyéb segéd-és vivőanyagokat is, melyek bevitele az embereknél mérgezéshez vezethet, akár halálos kimenetelű is lehet!

  1. Nincsenek megbízható információk arra vonatkozóan, hogy az ivermektint milyen gyógyszerformában, milyen dózisban lehetne alkalmazni és, hogy egyáltalán hatásos-e a koronavírus megelőzésére, kezelésére.

Jelenleg az ivermektin nem alkalmas a COVID megelőzésére, kezelésére emberekben és nincs is olyan hivatalos szakmai protokoll (nem javallott), amely ajánlaná annak alkalmazását. Az állatgyógyászatban használt ivermektint ne alkalmazza saját magán semmilyen formában akkor sem, ha mások ajánlják!

Felhasznált források:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166354220302011

https://portal.nebih.gov.hu/-/az-allatgyogyaszati-keszitmenyek-emberi-alkalmazasa-komoly-kockazatot-jelent-

Fotó: pixabay.com