Az elektromos cigarettákról elterjedt nézet, hogy a hagyományos dohánytermékek egészségesebb alternatívái, és ennek cáfolására mindeddig kevés tudományos bizonyíték állt rendelkezésünkre. Az utóbbi hetekben az Egyesült Államokban terjedő mindeddig rejtélyes tüdőbetegséget azonban egyértelműen összefüggésbe hozták a megbetegedést megelőző e-cigaretta használattal, így ennek a nézetnek a drasztikus megváltoztatására lehet szükség.

Fotó: pixabay.com

Az utóbbi hetekben több százan betegedtek meg, és halálos áldozatokat is követelt az Amerikai Egyesült Államokban egy ismeretlen eredetű tüdőbetegség, melyet a szakemberek e-cigaretta használatával hoztak összefüggésbe.

A The New England Journal of Medicine című tudományos folyóiratban múlt pénteken megjelent tanulmány adatai alapján augusztus végéig Illinois és Wisconsin államokban összesen 53 megbetegedés, és egy haláleset történt egy hasonló tünetekkel, de eltérő súlyossággal jelentkező, elektromos cigaretta használatával összefüggésbe hozható tüdőbetegségben. A CDC, vagyis az amerikai járványvédelmi központ jelentése alapján a megbetegedések száma mostanra több, mint 450-re emelkedett, és 5 halálos áldozatot követelt 33 amerikai államban.

A betegek mindegyikénél felső légúti panaszok, köhögés, légzési nehezítettség, légszomj jelentkezett, mely mellett egyes esetekben mellkasi fájdalom, tápcsatornai panaszok, hányás, hasmenés is előfordultak. A betegek többsége kórházi ellátásra szorult, egyharmaduknál mesterséges lélegeztetésre volt szükség. A képalkotó vizsgálatokon mindkét tüdőfélben tüdőgyulladásra utaló kép látszott, azonban fertőzés jeleit nem sikerült igazolni a pácienseknél.

A rejtélyes betegségben szenvedőknél közös jellemző volt, hogy legalább az elmúlt 90 napban, de általában a megbetegedés előtt rövidebb idővel elektromos cigarettát használtak. Míg a betegek jelentős része marihuána tartalmú folyadékot inhalált az e-cigarettából, melyet sok esetben a tüdőből nyert váladékból is igazolni tudtak, egyes esetekben csak nikotin tartalmú töltőfolyadék alkalmazása mellett alakult ki a betegség.

A betegek jelentős része tinédzser és fiatal felnőtt, melynek hátterében az a sajnálatos jelenség állhat, hogy az elektromos cigaretták hagyományos dohánytermékekkel szembeni biztonságának reklámozásával használatuk fiatalok körében az elmúlt években egyre jobban elterjedt.

Míg a betegség kialakulásának oka és módja egyelőre nem teljesen ismert, úgy tűnik, a betegeknél ún. lipoid tüdőgyulladás alakult ki, melyet nem baktériumok vagy vírusok, hanem a belélegzett, és így a légutakba került zsírmolekulák okoznak. A betegek egy részének légúti váladékában E-vitamint találtak, mely egy zsírban oldódó vitamin. Az E-vitamin szájon át, vagy bőrön keresztüli alkalmazása veszélytelen, azonban belélegezve káros hatásai lehetnek.

Az eddigi feltételezések alapján a megbetegedéseket illegális, utcai árusoktól vásárolt, és sok esetben marihuána tartalmú töltőfolyadékok, vagy házilag manipulált töltőfolyadékok belélegzése okozhatta. Mindezért kifejezetten fontos, hogy amennyiben valaki e-cigarettát használ, csak dohányboltban vagy hivatalos árusítótól vásároljon a készülékébe töltőfolyadékot, és ahhoz semmilyen egyéb anyagot ne keverjen házilag!

Mindezidáig kérdéses, hogy az e-cigarettázáshoz köthető megbetegedések kialakulása az utóbbi rövid időszakra tehető csak vissza, vagy korábban is előfordultak már hasonló megbetegedések, csak eddig nem sikerült összefüggésbe hozni őket, azonban jelenleg az első elmélet a valószínűbb.

Eddig az Egyesült Államok 33 államából jelentettek e-cigaretta használatával összefüggésbe hozható megbetegedést, és bár az elektromos cigaretta használata világszerte elterjedt, más országból egyelőre nincs hír hasonló megbetegedésekről.

Míg tehát a betegség okát egyértelműen nem sikerült eddig meghatározni, mindenképpen oda kell figyelni, hogy az elektromos cigarettába csak biztonságos, hiteles forrásból származó töltőfolyadékot vásároljunk, és tilos ehhez bármilyen egyéb anyagot házilag hozzáadni! További vizsgálatok szükségesek az e-cigaretta káros hatásainak pontos felderítésére, annyi azonban elmondható, hogy az elektromos cigaretta használata nem olyan veszélytelen, mint ahogy azt sokan gondolták.

Források: https://medicalxpress.com/news/2019-09-dead-vaping-related-lung-disease.html

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1911614