Napjainkban a lakosság jelentős hányada magas koleszterinszinttel küzd, ám csak kevesen tudnak erről a problémájukról. A koleszterinről az emberek zöme annyit tud, hogy nem túl jó, ha magas. Azzal viszont nagyon kevesen vannak tisztában, hogy mit okoz a magas koleszterinszint, és mit tehetnek annak érdekében, hogy elkerüljék. Pedig nagyon is sokat tehetünk ezért a mindennapokban.

A jó és a rossz koleszterin

Ahhoz, hogy a teljes képet átlássuk, tudni kell, hogy van jó (HDL) és rossz koleszterin (LDL). Ezek egyébként némileg félrevezető elnevezések, mert nem magát a koleszterint hívják így, hanem azt a fehérjét, amivel összekapcsolódva a vérben szállítódik.  

Nem nehéz kitalálni, hogy utóbbi lesz az, ami problémát okoz, ha túl sok van belőle a szervezetben. Az LDL szállítja a májból a sejtek felé a koleszterint, aminek egy kis része beépül az érfalba, és ha túl sok van belőle a vérben, az érfalon megtapadva érszűkületet okozhat. Emiatt nő az érelmeszesedés, különböző szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kockázata.

Ki a fölösleges koleszterinnel!

A koleszterin nem ellenség, sőt, nagy szüksége van rá a szervezetnek. Gond akkor van, ha több van belőle, mint kellene. Ez lehet a helytelen táplálkozás miatt, de a szervezet zsíranyagcsere zavarának rendellenessége is.

Mit tehetünk, ha magas a koleszterinszintünk?

  • Kerüljük a telített és transzzsírok fogyasztását, és helyezzük előtérbe (priorizáljuk) az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat. A pálmaolaj, kókuszolaj, a húsok, sajtfélék például finomak, de nem kifejezetten a barátaink a koleszterin szempontjából.
  • A rost kötődik a koleszterinhez, így segít eltávolítani a szervezetből a fölösleget. A sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona fogyasztása ezért kifejezetten ajánlott.
  • Hetente legalább kétszer együnk halat, főleg olajosat, mint a szardínia, tonhal, hering, lazac! Ezek növelik a jó koleszterin (HDL) mennyiségét, ami segít egyensúlyban tartani az összkoleszterin szintet.
  • Együnk lenmagot! Ha sikerül napi szinten beiktatni az étrendünkbe a lenmagot, sokat javíthatunk egészségi állapotunkon, ugyanis ez kiváló rostforrás, ráadásul omega-3 zsírsavat is tartalmaz, emellett fehérje- és káliumforrás, valamint antioxidánsokban gazdag.
  • Mozogjunk rendszeresen!
  • Kerüljük a dohányzást!

A magas koleszterinszint csökkentésére léteznek hatékony gyógyszerek, de első körben célszerű a helyes táplálkozással és életmóddal, természetes módon szabályozni a vegyület szintjét. Erre szerencsére van is lehetőségünk – miért ne élnénk vele?

Fotó: pixabay.com