Minannyian tudjuk, hogy a rendszeres mozgással csökkenthetjük számos betegség kialakulásának kockázatát, és egy nemrég megjelent tanulmány eredményei azt mutatják, kevesebb kórházban töltött nappal is kell ilyen esetben számolnunk.

Fotó: pixabay.com

A cambridge-i egyetem kutatói által május 6.-án publikált tanulmányban megvizsgálták, hogy a rendszeres mozgás mennyiségének függvényében változik-e a kórházban eltöltött napok száma középkorú, valamint idős emberek esetén.

A vizsgálatban több, mint 25,000 nő és férfi vett részt, akik mindannyian 40-79 év között voltak. Az elkövetkezendő években folyamatosan vezették a résztvevők esetén a kórházi kezeléseket, valamint az életmódi és demográfiai tényezőiket.

A vizsgálatban részt vevőket a munkakörük alapján ülő, álló, könnyű fizikai munka, valamint nehéz fizikai munka kategóriákba osztották. A szabadidős mozgás szempontjából a naponta mozgással töltött órák száma alapján inaktív, közepesen inaktív, közepesen aktív, és aktív kategóriákba sorolták a résztvevőket.

A vizsgálat eredményei alapján már a közepesen inaktív résztvevők is kevesebb időt töltöttek az évek alatt kórházban, mint az inaktív résztvevők, függetlenül attól, hogy munka vagy szabadidő keretében történt a fizikai aktivitás.

A vizsgálat első tíz éve alatt a fizikailag aktív résztvevők 25-27%-kal kevesebb eséllyel kerültek kórházba, átlagosan 20 nappal kevesebbet töltöttek egészségügyi intézményben, és 7 alkalommal kevesebbszer volt szükségük kórházi felvételre, a vizsgálat következő tíz éve alatt pedig szintén hasonló eredményeket kaptak a kutatók.

A kórházban töltött napok számának csökkenése nem csak egyénileg, de az egészségügyi finanszírozás szempontjából is előnyös, mivel az aktív résztvevők kórházi költségeinek csökkenésével jelentős költségeket lehet megtakarítani.

Mindezek alapján tehát már kis mennyiségű és intenzitású rendszeres testmozgás is elég ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen a kórházban töltött napok száma, így mindenképpen érdemes az egészséges életmód jegyében naponta legalább 30 percet mozogni, legyen az séta, biciklizés, vagy bármilyen, számunkra szimpatikus sporttevékenység.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-05-moderate-middle-older-age-spent.html