Mutatjuk miért!

A napokban több sajtóorgánum szerint is sokan elkezdték felvásárolni az állatgyógyászatban használt féreghajtót, az ivermektint, mivel elterjedt a hatóanyagról, hogy hatékony lehet a koronavírus ellen. A NÉBIH is felszólalt az ügyben és közleményt adott ki, melyben egyértelműen kijelenti, hogy az állatgyógyászatban használt készítmények emberi alkalmazása komoly kockázatot jelent, nem engedélyezett és veszélyes is lehet.  

Egy nemrégiben publikált vizsgálat szerint a szájon át bevett ivermektin nem hatásos a koronavírus ellen. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy napi 120 mg ivermektin szájon keresztüli bevétele esetén sem érhető el olyan szöveti és plazmakoncentráció, melynek érdemi hatása lenne a koronavírus replikációjára.

Az ivermektin in vitro (sejttenyészetben) gátolja az ún. importint (IMP), melynek segítségével a vírus a gazdasejt magjába tud jutni. Ez a gátló hatás kb. 1750 ng/ml koncentrációban alakul ki az in vitro kísérletekben. A modellszámítások alapján, a cikkben közölt eredmények szerint ha napi 120 mg ivermektint vennénk be még akkor sem érnénk el azt a koncentrációt, mely hatásos lenne a koronavírus ellen.

Ezek az eredmények is mutatják, hogy a jelenleg állatgyógyászatban használt ivermektin készítmény szájon keresztüli bevétele nem csak értelmetlen (nincs hatása), de még káros is lehet, hiszen ezek a készítmények nemcsak az ivermektint tartalmazzák, hanem számos olyan segéd-és vivőanyagokat, melyek akár mérgezéshez is vezethetnek. Fontos kiemelni, hogy az ivermektin egyéb módon való alkalmazása (inhalálva, intravénásan), esetleg egyéb antivirális gyógyszerekkel való kombinációja nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy akár hatásos lehet a koronavírus ellen. Azonban ennek igazolására még nagyszámú kontrollált vizsgálatokra van szükség.

Koronavírus Ivermektin

Fotó: pixbay.com

Felhasznált forrás: https://www.jpharmsci.org/article/S0022-3549(20)30495-0/pdf