Mennyire hatékonyak az oltások a variánsok ellen?

Úgy tűnik, a nagy jelentőségű variánsok fertőzőbbek, mint az eredeti SARS-CoV-2 törzs, azonban nehéz pontosan meghatározni, hogy milyen mértékben. Ez annak köszönhető, hogy egyelőre csak megfigyelés alapján tudunk következtetni a fertőzőképességre, abból kiszámítva, hogy milyen mértékben nő a fertőzöttek száma – ezt pedig nagyban befolyásolják a járványügyi intézkedések.

Az eddigi megfigyelések azt mutatják, hogy a brit variáns 36-75%-kal nagyobb fertőzőképességgel rendelkezik, míg a dél-afrikai variáns 2,5-szer, a brazil variáns pedig 1,5-szer fertőzőbb, mint az eredeti.

Veszélyesebbek is ezek a variánsok?

Ebben a kérdésben egyelőre csak a brit variánssal kapcsolatban vannak adataink.

Egyes kutatások eredményei azt mutatják, hogy a brit variáns akár 40%-kal halálosabb lehet, mint az eredeti törzsek, míg a BMJ tudományos folyóiratban megjelent tanulmány eredményei alapján 64%-kal okoz magasabb halálozást.

A variánsok ellen is hatékonyak az oltások?

Az eddigi vizsgálatok alapján a brit variáns ellen hatékonynak bizonyultak a vakcinák, míg a dél-afrikai és brazil variánsokkal szemben valamivel kisebb hatásfokú a védelem. Az indiai variánssal szemben is felmerültek aggályok, miszerint a vakcinák kevésbé nyújtanak védelmet ellene, azonban ezzel kapcsolatban egyelőre nem lehet biztosat mondani.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem nyújtanának védelmet a vakcinák a különböző variánsok ellen. Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete óvatos megnyugtató üzenetet adott ki: úgy tűnik, a vakcinák hatására megfelelő T-sejtes immunválasz alakul ki a variánsokkal szemben is. A vakcinák forgalmazói mindenesetre dolgoznak azon, hogy az új variánsok ellen is biztosan teljes védettséget nyújtó, továbbfejlesztett vakcinákat hozzanak létre minél hamarabb.

https://medicalxpress.com/news/2021-04-contagious-covid-variants.html

Fotó: pixabay.com