A magnézium egy nagyon fontos ásványi anyag, mely a szerveztünk számára nélkülözhetetlen. Nemcsak az izmok működéséhez szükséges, hanem a vérnyomás szabályozásáért és immunrendszerünk zavartalan működéséhez is elengedhetetlen. Milyen jelek utalnak magnéziumhiányra?

Maga a magnéziumhiány nem is ritkán fordul elő. Ha kicsit stresszesebbek vagyunk vagy ha sportolunk, ez mind-mind csökkentheti a magnéziumszintet és megjelennek a magnéziumhiány tünetei, mint például: 


1. Izomrángások és izom görcsök: bizonyára sokan tapasztalták már, hogy napközben, de leginkább pihenés közben elsősorban a lábainkban, de a szemünk körül is izomrángások jelentkeznek. Nagyon zavaró tud lenni és az interneten rákeresve az izomrángás tünetekre nem is biztos, hogy azonnal a magnéziumhiányt dobja ki a nagy kereső óriás, hanem valami gyógyíthatatlan betegséget, az amitrófiás lateral szklerózist (ALS). 

Ha izomrángásokat, izom görcsöket észlelünk, nem kell egyből az ALS-re gondolni! Legjobb, ha elmegyünk a patikába és veszünk egy magnézium pótlásra alkalmas étrendkiegészítőt vagy gyógyszert és azt rendszeresen szedve pár napon belül a tünetek elmúlnak. Tehát az egyik legkifejezettebb tünete a magnéziumhiánynak az izomgörcsök és izomrángások. 

2. Szorongás és stressz: Sokan érzik úgy egy fárasztóbb nap után, hogy kimerültek, legszívesebben nem csinálnának semmit. Ez még nem is annyira nagy gond, de ha már a párunkkal vagy családtagjainkkal is konfliktusba keveredünk egy bagatel probléma miatt vagy könnyen dühbe gurulunk és nem is igazán nyugszunk meg az már utalhat magnéziumhiányra. A kimerültség érzés, fáradékonyság, a "hamar felkapom a vizet" jelensége mind-mind utalhat a magnéziumhiányra! 

3. Alvászavarok: A fenti tünetek (izomrángások, szorongás, izomgörcsök, stressz) külön-külön, de együttesen is alvászavart, álmatlanságot tud okozni. De önmagában a magnéziumhiány miatt is lehetünk álmatlanok és érezhetjük úgy, hogy nem nem pihentük ki magunkat egy kiadós alvás után sem. 

4. Szívritmuszavarok: Magnéziumhiány esetén gyakran érezhetjük azt, hogy szívdobogás érzésünk van, mintha rendszertelenül verne szívünk. Ilyenkor egy-egy extra szívdobbanás (pótütés vagy extrasystole) mutatkozik az EKG-n. Ha ezt érezzük, mindenképp keressünk fel egy kardiológust, aki segíthet kideríteni a problémát és gyakran magnézium szedését is javasolják. 

5. Fejfájás: a migrénes betegek vagy a migrénre hajlamos embereknél is gyakran előfordulhat a fejfájás, ha magnézium hiány van. 

Tanácsok: Napi 500-1000 mg magnézium szedése nem árt, sőt hasznos, mert ezzel a bevitt mennyiséggel tudjuk fedezni a napi magnézium szükségletünket. Aki vesebetegségben szenved egyedül neki nem ajánlott a magnézium szedése.  

Fotó: pixabay.com