„Megint fáj a fejem, biztos front van!” – Sokunk szájából hangzott már el ilyen és ehhez hasonló mondat, azonban azt már kevesebben tudják, hogy mi is pontosan a front, hogyan hat szervezetünkre, és melyek azok a tünetek, amik frontérzékenység esetén jelentkezhetnek.

Mi is az a front?

A front egy meteorológiai fogalom, gyakorlatilag egy határfelületet jelent, mely az ellentétes tulajdonságú, hideg és meleg légtömegek találkozásánál jön létre. A légköri frontokat bizonyos meteorológiai jelenségek, mint a légnyomás, hőmérséklet, páratartalom és a szél hirtelen változásai jellemzik.

Melegfront esetén a hőmérséklet emelkedik, a légnyomás csökken, a páratartalom megnövekszik, míg hidegfront esetén éppen ellenkezőleg: csökken a hőmérséklet, nő a légnyomás és csökken a páratartalom. Hazánkban hetente általában egy hideg-, és egy melegfronttal kell számolnunk.

Milyen tünetek kísérhetik a frontokat?

Mivel az emberi szervezet és a környezet állandó kölcsönhatásban van, ezért nem meglepő, hogy a környezet, az időjárás változásai különböző testi változásokat, tüneteket tudnak eredményezni. A frontok okozta panaszok nem csak emberről emberre igen változatosak lehetnek, de a hideg- és melegfrontok is igen eltérő tüneteket okozhatnak.

Melegfront esetén a panaszok általában a front érkezése előtt már órákkal megjelenhetnek. Ilyenkor az emelkedő hőmérséklet és páratartalom, valamint a csökkenő légköri nyomás hatására a vérnyomás lecsökken, ami szédüléshez, ájuláshoz is vezethet, valamint zöldhályogos és migrénes rohamok is kialakulhatnak. A melegfront a hangulatunkra is rossz hatással van, a depressziós tünetek ilyenkor rosszabbodhatnak.

Hidegfront esetén a panaszok inkább a front elvonulása után jelentkeznek. Az ilyenkor jellemző csökkenő hőmérséklet és páratartalom, valamint emelkedő légnyomás elsősorban ízületi panaszokat, vese- és epegörcsöt okozhat, kiválthat asztmás rohamot, és a szívrohamok gyakorisága is nő ilyenkor. A hidegfrontok hatására gyakrabban indulnak be a szülések, így nő ilyenkor a koraszülések száma is.

Tehetünk-e valamit, hogy csökkentsük a front okozta panaszokat?

A fronthatások okozta panaszok megelőzésére elsősorban egészségünk, főleg idegrendszerünk egészségének megőrzésével tehetünk. Fontos ezért az egészséges táplálkozás, megfelelő vitaminbevitel, a stressz csökkentése, valamint a rendszeres testmozgás, így tehetjük optimálissá szervezetünk ellenállóképességét.

Fotó: pixabay.com