Ezek a fűszerek csökkenthetik a gyulladást szervezetünkben

Különböző fűszerek használatával színesebbé, ízletesebbé tehetjük ételeinket, a megfelelő fűszerezésnek azonban nem az ízhatás az egyetlen pozitívuma: a legújabb kutatási eredmények szerint egyes fűszerek csökkenthetik a gyulladást szervezetünkben.

Gyulladáscsökkentő fűszerek

Fotó: pixabay.com

Az elmúlt évek kutatásai során kiderült, hogy a magas zsír-és cukortartalmú ételek gyulladást váltanak ki szervezetünkben, mely hosszú távon számos egészségügyi problémához vezethet: többek között daganatos, valamint szív-és érrendszeri betegségek kialakulását okozhatják, valamint elhízáshoz vezethetnek, mely szintén számtalan szövődményt vonhat maga után.

Már egy zsírban vagy szénhidrátokban gazdag étkezés is gyulladást válthat ki szervezetünkben, azt azonban egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy ez vezethet-e a szervezetben kialakuló krónikus gyulladáshoz, de feltételezhető az étkezés oki szerepe, főleg túlsúlyos és elhízott egyénekben.

A fűszerek gyulladáscsökkentő hatását az utóbbi időben több tanulmányban is vizsgálták, és több fűszer esetén felmerült a gyulladáscsökkentő hatás, ilyenek például a gyömbér és a kurkuma.

A Penn State egyetem kutatói által folytatott vizsgálat során nem egy-egy fűszer hatását, hanem egy általuk összeállított fűszerkeverék gyulladáscsökkentő hatását vizsgálták, mely bazsalikomot, babérlevelet, fekete borsot, fahéjat, koriandert, köményt, gyömbért, oregánót, petrezselymet, pirospaprikát, rozmaringot, kakukkfüvet és kurkumát tartalmazott. Eredményeiket a Journal of Nutrition című tudományos folyóiratban jelentették meg.

A vizsgálatban 12 túlsúlyos vagy elhízott, 40 és 65 év közötti férfi vett részt, akiknek legalább egy rizikófaktora volt szív- és érrendszeri megbetegedésre nézve. Azért esett ezen résztvevőkre a választás, mert ebbe a demográfiai csoportba tartozó embereknek van a legnagyobb esélyük a rosszabb egészségi állapotra.

A résztvevők egymást követő három napon, három különböző, magas zsír-és szénhidrát tartalmú étrendet fogyasztottak: fűszer nélkül, 2g fűszerkeverékkel, és 6g fűszerkeverékkel. Az étkezések előtt, valamint az étkezést követő négy órában óránként vért vettek a résztvevőktől a gyulladásos értékek vizsgálata érdekében.

Az eredmények értékelése során azt találták, hogy 6g fűszerrel ízesített ételek (mely kb. 1-2 teáskanálnak felel meg) fogyasztása után jelentősen alacsonyabb gyulladásos értékeket mértek, mint fűszer nélküli, vagy 2g fűszert tartalmazó étel fogyasztása után. Ez tehát azt jelenti, hogy az egyszeri magas zsír-és szénhidrát tartalmú étkezés okozta gyulladást a fűszerek fogyasztása mérsékelheti.

Annak megítélésére, hogy a feltételezhetően helytelen táplálkozás miatt a szervezetben kialakult krónikus gyulladást a fűszerek fogyasztása csökkenti-e, több résztvevőn, hosszabb ideig végzett vizsgálatok szükségesek.

Az elhízás, valamint a krónikus gyulladásból adódó emelkedett szív-és érrendszeri rizikó csökkentésére az elsődleges megoldás továbbra is a zsír-és szénhidrátszegény, egészséges és változatos étrend, valamint a rendszeres testmozgás. Az életmódváltoztatás azonban sokak számára nehéz, és hosszú időt vesz igénybe, így ideiglenes megoldást jelenthet egyes betegségek kockázatának csökkentésére bizonyos fűszerek bevezetése étrendünkbe.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-05-adding-blend-spices-meal-inflammation.html