Létezik olyan teszt, ami kimutatja, hogy átestem-e már a COVID-19 fertőzésen? Hány nap alatt alakulnak ki a tünetek? A gyógyultak tovább terjesztik a vírust?

A COVID-19 járványban megbetegedettek száma mára már világszerte eléri a közel másfél millió főt, hazánkban is napról napra emelkedik a fertőzöttek száma. A világméretű járvány miatt szinte minden országban, így hazánkban is korlátozó intézkedések vannak érvényben, az otthonmaradásra kényszerülő lakosságban pedig rengeteg kérdés merül fel a járvánnyal kapcsolatban.

Koronavírus Fertőződés esetén hány nap alatt alakulnak ki a tünetek? Létezik olyan teszt  ami kimutatja  hogy átestem-e már a COVID-19 fertőzésen? Ha valaki meggyógyult  attól még terjesztheti tovább a koronavírust?

Fotó: pixabay.com

Fertőződés esetén hány nap alatt alakulnak ki a tünetek?

A koronavírussal való megfertőződést követően 1-14 nap alatt, általában 5-6 nap elteltével alakulnak ki a tünetek.

Míg elmondható, hogy minél súlyosabb tünetei vannak valakinek, annál jobban fertőz, nem csak a tünetes betegek tudják átadni a vírust. Vannak olyan emberek, akiknél a vírussal való megfertőződés semmilyen, vagy csak nagyon enyhe tüneteket okoz, a koronavírust azonban ők is terjesztik tudtukon kívül.

Éppen ezért fontos, hogy mindannyian otthon maradjunk, és olyan mértékben lecsökkentsük az emberek közötti kontaktusokat, amennyire csak lehet, hiszen ezzel tudjuk leginkább visszaszorítani a vírus terjedését.

Létezik olyan teszt, ami kimutatja, hogy átestem-e már a COVID-19 fertőzésen?

Igen, létezik. Amikor a szervezet találkozik egy új kórokozóval, az immunrendszer ún. ellenanyagokat kezd termelni a kórokozó ellen, melyek segítenek annak elpusztításában, valamint újabb fertőződés esetén a korai felismerésben.

Már rendelkezésre állnak olyan tesztek, melyek nem magát a koronavírust, hanem a COVID-19 ellen termelt ellenanyagok meglétét vizsgálják a vérben.

Ha valaki meggyógyult, attól még terjesztheti tovább a koronavírust?

Egyelőre nem tudjuk. Van néhány beteg, akiknél a tünetek megszűnése, valamint egymás utáni két negatív koronavírus teszt után ismét pozitív lett a teszt. Ez jelentheti azt, hogy ezek az emberek a gyógyulás után is terjesztik a vírust, de ez nem biztos.

Általában a testünkben lévő vírusok száma a tünetek megszűnése után egyre csökken, majd eltűnnek a szervezetből. Azonban néhány esetben a vírus RNS, vagyis a vírusok örökítőanyaga még hetekig kimutatható a gyógyulás után – ez az örökítőanyag mennyiség azonban csak a vírusok maradványa, nem pedig az élő vírus jelenlétére utal. Meglehet tehát, hogy csak az elpusztult vírusok maradványait mutatják ki a pozitív tesztek.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-04-coronavirus-faqs-mask-covid-19twice.html