Jótékony hatásaik mellett fogyasztásuknak árnyoldalai is vannak!

A vitaminok és étrendkiegészítők manapság nagy népszerűségnek örvendenek, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy jótékony hatásaik mellett fogyasztásuknak árnyoldalai is vannak. Érdemes ezért tisztában lenni azzal, kinek, mikor, és milyen étrendkiegészítő fogyasztása javasolt, és melyek azok a tévhitek, amiknek nem szabad bedőlni.

Melyek is a leggyakoribb tévhitek?

1. A több mindig jobb

A vitaminok és ásványi anyagok esetén a többlet bevitel nem mindig előnyös, sőt, egyes esetekben káros hatásai is lehetnek. A C-vitamin túlzott bevitele például csökkenti a réz felszívódását szervezetünkbe, valamint hasmenést és hasfájást is okozhat, míg a túlzott foszfor bevitel a kálcium felszívódását akadályozza.

A zsírban oldódó vitaminok, így a D-, A- és K-vitaminok a szervezetben felhalmozódnak, így nagy mennyiségek bevitele esetén nem tudja kiüríteni őket a szervezetünk, és toxikus szintet érhetnek el. A D-vitamin hosszú távú, túlzott bevitele például a kálcium felszaporodását okozza szervezetünkben, mely gyengíti a csontokat és szív-, valamint veseproblémákhoz vezethet.

2. A hagyományos gyógyszerek mellett biztonsággal szedhetünk étrendkiegészítőket

Számtalan olyan étrendkiegészítő van, mely megváltoztathatja egyes gyógyszerek hatását – csökkentheti vagy éppen növelheti hatékonyságukat, vagy fokozhatja a mellékhatásokat. A gyógyszerek hatását leggyakrabban befolyásoló étrendkiegészítők a magnézium, orbáncfű, vas, kálcium és a gingko, de egy 2012-es tanulmány során 1,491-féle kölcsönhatást figyeltek meg étrendkiegészítők és növényi készítmények, valamint gyógyszerek között.

3. A vitaminok és étrendkiegészítők megvédik szívünk egészségét

Egy 2018-ban megjelent tanulmány szerint a legnépszerűbb étrendkiegészítők (multivitaminok, D-vitamin, kálcium és C-vitamin) nem alkalmasak a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére, és nem is csökkentik hosszú távon a halálozást.

Azt azonban megfigyelték, hogy a folsav önmagában, a folsav B-vitaminnal, B6- és B12-vitaminok alkalmazása enyhén csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát.

Folyt. köv.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/medical-myths-vitamins-and-supplements#8.-Antioxidants-extend-life

Fotó: pixabay.com