A depresszió kezelése összetett és sokszor nehéz feladat, ezért rengeteg kutatás folyik a terápiás lehetőségek bővítésére. A pszichoterápia és gyógyszeres antidepresszáns terápia mellet sok, természetes módszerrel is próbálkoznak a depressziós tünetek enyhítésére, egyes kutatások szerint az ilyen természetes antidepresszánsok közé tartozhat a sáfrány . 

A Murdoch University kutatói, Dr. Adrian Lopresti és Prof. Peter Drummond az UWA kutatójával, Prof. Sean Hooddal közreműködve azt találták, hogy azon depresszióban szenvedő betegek esetén, akik a rendszeres gyógyszeres antidepresszáns terápia mellet sáfrány kivonatot is fogyasztottak, erélyesebb javulást mutattak a depressziós tünetek.

A vizsgálat során a résztvevők egy része 14 mg sárfányt tartalmazó kapszulát szedett antidepresszáns gyógyszere mellé, míg az alanyok másik fele ún. placebo kapszulát kapott gyógyszeres terápiája mellé, melynek semmilyen hatása nincsen.

Míg korábbi vizsgálatok a sáfrány antidepresszáns hatását csak önmagában vizsgálták, addig jelen kutatásban a gyógyszeres terápia kiegészítőjeként figyelték meg a fűszernövény hatásait.

A kutatók megfigyelései alapján azon vizsgálatban részt vevők esetén, akik az antidepresszáns mellett sáfrányt is fogyasztottak, 41%-al csökkentek a depressziós tünetek, míg a csak antidepresszáns terápiában részesülőknél a tünetek csökkenése mindössze 21% volt.

A sáfrány fogyasztók körében lényegesen javult az alvásminőség, kezdeményező készség, a motivációs szint, az érdeklődés, valamint a tevékenységek okozta öröm is.

A sáfrány, mint a gyógyszeres terápiát kiegészítő lehetőség több szempontból is fontos lehet. Egyrészt, alkalmazható egészen a gyógyszeres terápia megkezdésétől fogva a depressziós tünetek minél eredményesebb visszaszorítása érdekében.

Másrészt, nagyon hasznos lehet olyan, súlyos depressziós tünetekkel küzdő betegek esetén, akiknél a terápiás gyógyszeradag emelésére volna szükség, mellyel együtt a mellékhatások kialakulásának esélye is megnövekedne. Ilyen esetekben az antidepresszáns terápia kiegészítéseként sáfrány szedése növelheti a terápia hatékonyságát, anélkül, hogy emelkedne a nem kívánt mellékhatások valószínűsége.

A tanulmány során csak a kapszula formában bevitt sáfrány hatásait vizsgálták, az étkezés során, fűszerként alkalmazott sáfrány hatásait nem. Ez kifejezetten nehéz is volna, hiszen a fűszerként árult készítmények minősége nagyon eltérő lehet, így ezek depresszióra gyakorolt hatásai nehezen megjósolhatók.

Jelenleg tehát a depressziós tünetek további enyhítésére a gyógyszeres terápia dózisának emelése, vagy második antidepresszánssal való kiegészítése áll rendelkezésre. A fenti kutatás eredményei alapján azonban a gyógyszeres terápia egy természetes alternatívával, a sáfránnyal való együttes alkalmazása javíthatja az antidepresszáns terápia hatásfokát, anélkül csökkentve a depresszió tüneteit, hogy növelné a gyógyszerek okozta mellékhatások valószínűségét.

Forrás: Adrian L Lopresti et al. Efficacy of a standardised saffron extract (affron®) as an add-on to antidepressant medication for the treatment of persistent depressive symptoms in adults: A randomised, double-blind, placebo-controlled study, Journal of Psychopharmacology (2019). DOI: 10.1177/0269881119867703

Fotó: pixabay.com