Magyarországon a magasvérnyomás betegség (hipertónia) népbetegségnek számít és évente több, mint 5 ezer ember halálát okozza. A tartósan (krónikusan) magas vérnyomás számos más betegség rizikóját növeli, úgy, mint az agyvérzés, agyi infarktus, vesebaj, szívbetegség. 

Fotó: Pixabay.com

Természetesen vannak vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, melyek szedésével karbantartható a vérnyomás és mindezen betegségek rizikója is csökken. Ha nem veszélyesen magas a vérnyomásunk, akkor gyógyszer nélkül is csökkenteni tudjuk a vérnyomásunkat az alábbi módszerekkel: 

1. Rendszeres mozgás: napi 30 percnyi, lendületes séta bizonyítottan csökkenteni tudja a vérnyomást. Ha rendszeresen meg van a napi sétánk, akkor a későbbiekben a terhelést is növelhetjük, akár napi 1 órára. Fontos még, hogy óránként 10 percre álljunk fel és sétáljunk egy keveset.

2. Fogyás: az elhízás vagy túlsúly rizikófaktora a magasvérnyomás betegségnek. Fogyás esetén nemcsak a hipertónia rizikója csökken, hanem egyéb, szív-és érrendszeri betegségek (agyvérzés, agyi infarktus, szívinfarktus) előfordulásának esélye is. A szakemberek a diéta és a rendszeres testmozgás kombinációját ajánlják. 

3. Káliumban gazdag ételek fogyasztása: bab, banán, paradicsom, borsó fogyasztása sőt az étcsoki fogyasztás is jót tehet a vérnyomásunknak!

4. Koffein elhagyása: Aki szereti a kávét, annak ajánlott a koffeinmentes kávéra áttérnie, hiszen ezzel tudja leginkább csökkenteni a vérnyomását.

5. No stressz!: a rendszeres stressz a magasvérnyomás egyik fontos oka lehet. Ha magánéleti vagy munkahelyi problémák adódnak, önkéntelenül is stresszeli magát az ember. De vannak olyan technikák, mint például a jógázás, különböző légzési gyakorlatok, nyugtató fürdő stb., mellyel eredményesen csökkenthető a naponta minket ért stresszhatások. 

Fontos! Amennyiben a kezelőorvosa vérnyomáscsökkentő gyógyszeres terápiát írt elő Önnek és rendszeres szedésést javasolta, akkor kizárólag a fenti módszerek nem helyettesítik az orvos által felírt vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedését! A magasvérnyomásban szenvedő betegek kezelése gyakorlatilag egy életre szól, és tartsa be kezelőorvosa javaslatait, utasításait!