A bíróság felmentette

Tavaly felmentette a hágai bíróság azt a holland orvost, aki a súlyosan demens betegét a halálba segítette. Az ügyészség azzal vádolta meg az orvost, hogy az eutanázia során nem kellő gondossággal járt el, mivel nem tett meg mindent azért, hogy tisztázza azt, hogy a beteg valóban megakar-e halni?

A bíróság szerint a 74 éves nőbetegnél - aki a betegségének korábbi fázisában már kérelmezte az eutanáziát - az orvos nem követett el bűnt azzal, hogy a halálba segítette. Az indoklás szerint az orvos az eutanázia során körültekintően, a jogszabályoknak és a beteg végakaratának megfelelően járt el, továbbá konzultált a családtagokkal és több orvoskollégával is. A kommunikáció a beteggel egyébként sem lett volna lehetséges a beteg állapota (demencia) miatt. A súlyosan demens nőbeteg lánya is kijelentette, hogy nincs kétsége afelől, hogy az édesanyja meg akart halni.

2002-ben, a világon elsőként Hollandiában engedélyezték az eutanáziát vagyis a gyógyíthatatlan beteg halálának a beteg kívánságára vagy beleegyezésével történő aktív vagy passzív meggyorsítását. Ennek végrehajtása azonban szigorú szabályokhoz kötött, egyik feltételként szerepel a tiszta tudatállapot és a cselekvőképesség. Ez az ítélet irányadó lehet a későbbi esetekben, továbbá segíthet az eutanáziatörvény értelmezésében is.

Fotó: pixabay.com