Kissé túlozva szoktuk mondani olykor, hogy annyi munkánk van, hogy halálra dolgozzuk magunkat, de vajon ez valóban csak egy szófordulat, vagy a túlórázás, túlhajszoltság, és a pihenés hiánya valóban vezethet egészségügyi problémákhoz, akár idő előtti halálozáshoz is?

 

2017-ben egy 37 éves japán rezidens orvos szó szerint halálra dolgozta magát. Havonta átlagosan 187 órát túlórázott, de volt olyan hónap is, amikor 10 napot is kitett a túlóráinak száma. Halálát követően a munkavédelmi hatóság állapította meg, hogy az orvos a rengeteg túlóra miatt lett öngyilkos.

A kemény, becsületes munka sok előnnyel járhat, ilyenek a munkában elért sikereken túl a személyes fejlődés és mások motiválása, azonban, ha túldolgozzuk magunkat, már sokkal inkább a negatív hatások kerülnek előtérbe. A túlzásba vitt munkának korábbi kutatások szerint mind pszichés, mint testi egészségünkre nézve igen komoly következményei lehetnek.

A túlzott munka elsősorban a megnövekedett stressz-szint miatt van igen negatív hatással egészségünkre. Ha a pszichés folyamatokat nézzük, a stressz hatására gyakoribb a szorongás és depresszió kialakulása, illetve a túlzásba vitt munka akár kiégéshez is vezethet. A WHO 2019-ben kiadott definíciója alapján a kiégésre a következők jellemzőek: kimerültség, a munkával kapcsolatban érzett negativitás, cinizmus, és csökkent hatékonyság a munkahelyen.

A túlzásba vitt munka okozta stressz továbbá növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések, mint a szívroham és a stroke, a cukorbetegség és az emésztési zavarok kialakulásának kockázatát is, valamint az izmok fokozott feszülésének következtében elsősorban hát- és nyakfájdalmat, valamint gyakori fejfájást is okozhat.

A mentális és testi egészségben bekövetkezett negatív hatásokért elsősorban a stressz hatására a szervezetben termelődő egyik hormon, a kortizol a felelős. Ez a hormon normális esetben is jelen van szervezetünkben, azonban a hosszú távon fennálló stressz hatására a kortizol szint hosszabb ideig kórosan magas értékeket ér el szervezetünkben, különböző egészségügyi problémákat okozva.

A túlzásba vitt munka nem csak a stressz által közvetlenül, de egyéb tényezők miatt közvetetten is egészségünk romlásához vezethet. Ha túl sokat dolgozunk, sokszor nem tudunk odafigyelni a megfelelő táplálkozásra: nincs időnk bevásárolni, főzni, ha nagy a terhelés, akár nap közben sem jut időnk enni. A túlzásba vitt munka miatt csökkenhet az alvásidő, a stressz hatására romolhat az alvás minősége, ami hosszú távon szintén számtalan egészségügyi problémát hozhat magával.

A sok túlórázás okozta stressz mellett az időhiány miatt nem marad időnk olyan tevékenységekre, melyek csökkenthetnék a stresszt, mint a párkapcsolat, szabadidős tevékenységek, és a sport, rendszeres testmozgás is háttérbe szorulhat. Mindemellett a felgyülemlett stressz levezetésére sokan káros szenvedélyekhez fordulnak, mint az alkohol, a drogok vagy a dohányzás, melyek önmagukban jelentős egészségügyi kockázatokat hordoznak.

Ha tehát azt javasolják nekünk legközelebb, ne dolgozzuk halálra magunkat, érdemes komolyan venni a javaslatot, és elgondolkodni, vajon tényleg érdemes lenne-e kicsit visszafogni a munkából, hiszen a túlzásba vitt munka valóban egészségünk rovására mehet. Meg kell találni az egyensúlyt a munka, a pihenés, és a számunkra kedves szabadidős tevékenységek között.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-overwork-kill-you
Fotók: pixabay.com, shutterstock