Génmódosított vírusokkal a baktériumok ellen

A multirezisztens kórokozók, vagyis azok a baktériumok, melyeket antibiotikumok használatával nem sikerül elpusztítani, jelentős egészségügyi problémát jelentenek manapság. Éppen ezért hatalmas jelentőséggel bír az az eredmény, melyet Graham Hatfull és munkatársai közöltek a Nature Medicine folyóiratban az elmúlt napokban: genetikailag módosított bakteriofágok (csak baktériumokat támadó vírusok) használatával sikerült meggyógyítani egy multirezisztens baktérium okozta súlyos fertőzésben szenvedő lányt.

Bakteriofág antibiotikum vírus

Fotó: Pixabay.com

Egy londoni mikrobiológus, James Soothill kereste fel Graham Hatfullt, a Pittsburgi Egyetem mikrobiológusát 2017 októberében, két cisztás fibrózisban szenvedő tinédzser esete miatt. A cisztás fibrózis egy genetikai betegség, melynek következtében a tüdőben sűrű nyák keletkezik, melyet a beteg csak nehezen, vagy egyáltalán nem tud felköhögni, így végül légzési elégtelenséghez vezet. A két fiatal, egy fiú és egy lány, a betegség miatt tüdőátültetésen esett át, azonban a műtét után mindketten súlyos fertőzésnek estek áldozatul. A fertőzéseket okozó multirezisztens kórokozók ellen az antibiotikumok hatástalanok voltak, így a fiatalok életének megmentése érdekében kereste fel a mikrobiológus Hatfullt, akinek kb. 15,000 fajta bakteriofágból álló gyűjteménye van pittsburgi laboratóriumában.

A kutatók ezután összesen négy olyan bakteriofágot azonosítottak, mely szóba jöhet a fiatalok fertőzésének legyőzéséhez. Egy bakteriofág volt, mely potenciálisan hatásos lehetett a fiú fertőzését okozó baktérium ellen, azonban számára már túl későn érkezett a segítség. Hatfull és munkatársai a lány fertőzését okozó Mycobacterium abscessus ellen azonban három, potenciálisan hatásos bakteriofág törzset azonosítottak: Muddy, ZoeJ, és BPs. A bakteriofág törzsek közül kettőt genetikailag módosítottak, hogy hatásosabban tudják támadni, és elpusztítani célpontjukat.

A bakteriofágokkal már az 1900-as évek eleje óta kísérleteznek, azonban mindeddig nem sikerült eredményesen alkalmazni őket baktériumok ellen emberi szervezetben. 2018 júniusára azonban a fertőzésben szenvedő lány megkapta a három bakteriofágból álló koktélt, melynek hatására tünetei enyhülni kezdtek, és a többszörös szervleállás határáról a gyógyulás útjára lépett. Bár a felépülése még nem teljes, a fertőzés olyan mértékben visszaszorult, hogy a tinédzser elkezdhetett ismét korának megfelelő, hétköznapi tevékenységeket folytatni.

Bár ez az eredmény hatalmas előrelépést jelenthet az antibiotikus terápia jövőjére nézve, azonban fontos kiemelni, hogy a használt bakteriofágok csak a lány szervezetében megtalálható baktériumtörzs ellen hatásosak, egyéb baktériumok ellen nem. A jelenleg használt antibiotikumokkal ellentétben tehát a bakteriofágokkal végzett terápia személyre szabott, így egyelőre jelentősen nagyobb költségekkel is járna. Jelenleg továbbá ez az egyetlen dokumentált eset, amikor emberi szervezeten belül sikerült a bakteriofágokat baktériumok okozta fertőzésben eredményesen alkalmazni, így még rengeteg kutatás, és hosszú évtizedek állhatnak előttünk addig, amig a fágokkal végzett terápia az antibiotikumok alternatívájává válhat.

Forrás: https://www.wired.com/story/genetically-tweaked-viruses-just-saved-a-very-sick-teen/

Publikálta: Dr. Pukoli Dániel