2022 egy nagyon izgalmas év a mesterséges intelligencia kutatóinak, fejlesztőinek és a téma iránt érdeklődő közösségnek egyaránt, mivel számos algoritmus lett nyilvánosan és ingyenesen elérhető az interneten. Az egyik ilyen algoritmus az OpenAI által fejlesztett ChatGPT, amely képes a felhasználók által feltett kérdéseket megérteni és megválaszolni, bár néha elkövethet banális tévedéseket. 

Ansible Health, egy Kaliforniában működő egészségügyi szolgáltató cég, már az indulástól kezdve alkalmazza a mesterséges intelligenciát (MI-t) terjedelmes orvosi szakszövegek leegyszerűsítésére, és fizetési felszólítások megírására. Egy decemberben publikált tanulmány eredményei szerint a mesterséges intelligenciát használó orvosok beszámolói alapján 33%-kal mérséklődött a dokumentációs teher és a közvetett betegellátási feladatok elvégzéséhez szükséges idő. 

Itt még nem álltak meg a kutatók, tovább kíréleteztek és levizsgáztatták az MI-t. Az USMLE (United States Medical Licensing Examination) az Egyesült Államokban a posztgraduális orvosképzésben részt vevők számára kötelező orvosi licensz vizsga. A teszt három lépcsőből áll, amelyeket a posztgraduális képzés első éve elteltével kell teljesíteni, hogy a résztvevők megkapják az orvosi licenszt. Az USMLE vizsgák komplex feladatokat, klinikai és tudományos kérdéseket tartalmaznak, és a résztvevőknek képesnek kell lenniük a klinikai helyzetek megoldására és orvosi tanácsok adására. 

A ChatGPT néhány perc alatt abszolválta a tesztet úgy, hogy a feladatok nem képezték a mesterséges intelligencia betanításához alkalmazott adatbázis részét. A ChatGPT mindhárom vizsgán 50-60%-os eredményt ért el, de a teljesítményét nem lehet számszerűsíteni, mivel az MI nem adhat orvosi tanácsokat, ami egyes kérdéseknél befolyásolhatta a választ. Mindenesetre a teszt 60%-kos teljesítése esetén már sikeresnek tekinthető, így megállapítható, hogy a chatbot kényelmesen átment a teszten.

Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a nagyméretű nyelvi modellek (kvázi mesterséges intelligencia) potenciálisan segítheti az orvosi oktatást, továbbá a klinikai döntéshozatalban is szerepet vállalhat.

Fotó: pixabay.com