Rendelkezésünkre állnak természetes módszerek is

A magasvérnyomás manapság népbetegségnek számít, hazánkban is több, mint 3 millió embert érint.  A magasvérnyomásban szenvedő betegek esetén a normális vérnyomásértékek eléréséhez általában vérnyomáscsökkentő gyógyszerek alkalmazására van szükség, azonban rendelkezésünkre állnak olyan természetes módszerek is, melyek a csökkenthetik a magas vérnyomást akár a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellett, vagy enyhe esetekben azok helyett is.

Hogyan csökkenthetjük természetes módon a magasvérnyomást?

Mozogjunk rendszeresen! Akár napi 30 perc séta is segíthet a vérnyomás csökkentésében, és minél többet és intenzívebben mozgunk, annál kifejezettebb a vérnyomáscsökkentő hatás.

Csökkentsük a sófogyasztást! A legújabb vizsgálatok szerint szervezetünk egyéni érzékenysége a sóbevitelre eltérő, így ez a módszer nem mindenki számára bizonyul egyformán hatásosnak. Ha azonban valaki magasvérnyomásban szenved, mindenképpen érdemes megpróbálni a sószegény diétát, és megfigyelni, milyen hatással van a vérnyomásértékekre.

Mérsékeljük az alkoholfogyasztást! Az alkohol bizonyítottan emeli a vérnyomást, így mindenképpen fontos az alkoholfogyasztást nők esetén napi egy pohár, míg férfiak esetén napi két pohár alkoholban maximalizálni.

Fogyasszunk káliumban gazdag ételeket! A kálium segíti ellensúlyozni a sóban gazdag étkezés érrendszeri hatásait, így csökkenti a vérnyomást. Káliumban gazdag ételek a leveles zöldségek, paradicsom, burgonya, tejtermékek, egyes gyümölcsök, mint az avokádó, banán, narancs és barack, a tonhal és a lazac, az olajos magvak és a bab.

Mérsékeljük a koffein fogyasztást! Míg a legfrissebb kutatási eredmények nem tudták alátámasztani, hogy a rendszeres koffeinfogyasztás magasvérnyomást okozna, az eleve magasvérnyomásban szenvedők esetén azonban vérnyomáskiugráshoz vezethet, így a koffeinfogyasztás számukra nem javasolt.

Tanuljuk meg csökkenteni a stresszt! A krónikus stressz hatására a szervezetünkben bekövetkező hormonális változások miatt magasvérnyomás alakulhat ki, melyhez hozzájárulhatnak a stresszel járó pótcselekvések, mint a fokozott alkoholfogyasztás és egészségtelen étkezés. Alkalmazzunk ezért olyan módszereket, melyekkel csökkenthetjük a minket ért stresszhatásokat, például hallgassunk zenét, meditáljunk, jógázzunk.

Együnk étcsokoládét és kakaót! Míg a csokoládéfogyasztás nagy mennyiségben egészségtelen, naponta néhány kocka magas kakaótartalmú étcsokoládé elfogyasztása kifejezetten jó hatással lehet. A kakaó nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek hozzájárulhatnak szívünk és érrendszerünk egészségéhez, valamint csökkenthetik a vérnyomásunkat.

Csökkentsük a testsúlyunkat! Egy vizsgálat eredményei alapján 8 kg testsúlycsökkenés hatására a szisztolés vérnyomás 8,5 Hgmm-rel, a diasztolés vérnyomásérték pedig 6,5 Hgmm-rel csökkenthető.

Szokjunk le a dohányzásról! A dohányfüstben található kémiai anyagok károsítják a szívet és az érrendszert, valamint megemelhetik a vérnyomást is, bár ez utóbbi hatás rendszeresen dohányzók esetén kevésbé érvényesül. Mivel azonban mind a magasvérnyomás, mind a dohányzás emeli a szív-és érrendszeri szövődmények kockázatát, mindenképpen érdemes leszokni a dohányzásról.

Csökkentsük a cukor- és feldolgozott szénhidrát bevitelt! Egyes kutatások szerint az alacsony kalóriatartamú diéta csökkenti a vérnyomást, míg másik vizsgálatok kimutatták, hogy a cukrozott italok fogyasztásának mérséklése alacsonyabb vérnyomásértékeket eredményez. Összességében tehát nem csak a cukor, de a feldolgozott szénhidrátok, például a fehérliszt fogyasztásának mérséklése javasolt a vérnyomás csökkentésére.

Számos természetes módszer létezik tehát a magasvérnyomás csökkentésére, melyekkel mi is tudunk tenni szív- és érrendszerünk egészségének megőrzése érdekében. Fontos azonban, hogy a fent leírt módszerek nem helyettesítik a gyógyszeres vérnyomáscsökkentő terápiát, annak módosítása előtt mindenképpen konzultálni szükséges a kezelőorvosával!

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318716

Fotó: pixabay.com