Már a terhesség során is sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk ne legyen túlsúlyos. 

A terhesség alatti magas vércukorszint növeli a születendő gyermek esélyét gyermekkori elhízásra – ez derül ki a napokban a PLOS One című folyóiratban megjelent tanulmányból.

Gyermekkori elhízás

Fotó: freepik.com

Samantha Ehrilch és a Kaiser Permanente Northern California kutatói 40,000 terhes asszony, valamint gyermekeik adatait dolgozták fel munkájuk során. Az asszonyok 1995 és 2004 között szülték meg gyermekeiket, akiknek a vizsgálata 5 és 7 éves koruk között történt meg.

A terhesgondozás során mind az USA-ban, mind hazánkban minden várandósnál rutinszerűen vércukorszint mérés történik a 24. és 28. terhességi hét között. Amennyiben a vizsgálat során emelkedett vércukorértéket találnak, egy következő vizsgálat történik annak megítélésére, hogy a várandós terhességi cukorbetegségben szenved-e.

A tanulmány eredményeként azt találták, hogy amennyiben a várandós vércukorszintje a mérés során emelkedett volt, azonban még nem érte el a terhességi cukorbetegség szintjét, a születendő gyermek esélye gyermekkori elhízás kialakulására 13%-al megnőtt a normál vércukorszinttel rendelkező várandósok gyermekeihez képest. Amennyiben terhességi cukorbetegség fennállt, a születendő gyermek kockázata gyermekkori elhízás kialakulására 52%-al növekedett.

További eredményként azt találták a kutatók, hogy amennyiben az édesanya terhesség előtti BMI értéke (Body Mass Index, a testsúly kg osztva a testmagasság négyzetével m-ben megadva) normál tartományban volt, az emelkedett terhesség alatti vércukorérték, mely nem érte el a terhességi cukorbetegség szintjét, nem növelte a gyermekkori elhízás kialakulásának kockázatát.

A tanulmány eredményei alapján tehát két út is rendelkezésre áll már terhesség alatt a gyermekkori elhízás megelőzésére. Az első lehetőség az, hogy várandósság alatt a vércukorértéket normál tartományban tartsuk, mely a kiegyensúlyozott táplálkozásra való odafigyeléssel, rendszeres testmozgással, valamint terhességi cukorbetegség esetén a cukordiétára való odafigyeléssel, szükség esetén orvos által beállított inzulin adagolással érhető el. A második lehetséges út tudatos családtervezés esetén már terhesség előtt a normál BMI érték elérése, tehát túlsúly esetén testsúlycsökkentés, alacsony testsúly esetén pedig annak növelése volna a cél.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2019-05-high-sugar-pregnancy-childhood-obesity.html

Publikálta: Dr. Pukoli Dániel