Nem valószínű, hogy teljesen eltűnik a vírus.

Mikor, és hogyan lesz már vége a COVID-19 járványnak? Szinte naponta feltesszük ezt a kérdést azóta, hogy ez év tavaszában világjárvánnyá nőtte ki magát a koronavírus járvány. Járványszakértők és matematikusok sokasága igyekezett már modellezni, és így előrevetíteni a járvány lefolyását – a jövő jóslása helyett azonban egy kicsit érdemes talán a múltba tekintenünk, hogy válaszokat találjunk kérdéseinkre.

A COVID-19 járvány korai szakaszában sokan remélték, hogy a vírus a nyári meleg hatására, vagy a lakosság gyors átfertőződésének köszönhető nyájimmunitás révén gyorsan el fog tűnni – az eltelt hónapok azonban azt bizonyítják, hogy erre igencsak kevés esélyünk van.

A kezdetek óta sokat tanultunk már a SARS-CoV-2 vírusról, így hatékony módszereket sikerült kidolgozni a járvány terjedésének csökkentésére: ilyenek a megfelelő kézhigiénia, a maszkhordás, a távolságtartás, valamint a kontaktkutatás és a széleskörű tesztelés. Míg azonban ezek a módszerek alkalmasak arra, hogy kordában tartsuk a vírus terjedését, a járvány terjedésének teljes megállítására valószínűleg nem elég alkalmazásuk.

A COVIID-19 járvány megállításának kulcsát sokan a védőoltás kidolgozásában és széleskörű alkalmazásában látják. Míg a vakcina a világ bizonyos pontjain a járvány megfékezéséhez vezethet, a világszintű utasforgalom mellett azonban feltételezhetően nem fog a vírus teljes eradikációjához vezetni.

De mi is történik akkor, ha nem tűnik el teljesen a koronavírus?

Ha visszatekintünk a történelemben a nagy járványokra, egy dolog közös bennük: a járványokat okozó kórokozók – legyenek azok vírusok, baktériumok vagy paraziták – továbbra is köztünk vannak, és bár világméretű járványokat már nem okoznak, de a mai napig okoznak megbetegedéseket. Ilyenek például a pestist okozó Yersinia pestis nevű baktérium, a paraziták által terjesztett malária, a TBC vagy éppen a HIV, ebola és az influenza vírusok.

Az egyetlen kivétel ez alól a fekete himlő, mely az egyetlen olyan betegség a mai napig, melyet védőoltás alkalmazásával sikerült teljesen eradikálni.

Hogyan érhet véget tehát a COVID-19 járvány?

Nehéz erre választ adni, arra pedig főleg, hogy mikor. A járványok történelmét alapul véve a világjárványok hónapok, évek múltán mindig lecsengtek, még a 19. század higiéniás forradalma előtt is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy teljesen eltűnik a kórokozó, hanem endémiássá válik – ez azt jelenti, hogy izolált megbetegedéseket, kisebb járványokat, akár az influenzához hasonló szezonális megbetegedéseket továbbra is okoz majd.

A koronavírus elleni védőoltás megfelelő átoltottság mellett azonban segíthet abban, hogy a világméretű járvány minél hamarabb véget érjen. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a lakosság tisztában legyen a védőoltások fontosságával, hiszen az elmúlt években láthattuk, hogy az oltási fegyelem csökkenésével akár eltűntnek hitt betegségek, mint a kanyaró is okozhatnak kisebb-nagyobb járványokat.

A járvány terjedésének lassítása érdekében addig is fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő kézhigiéniára, viseljünk közösségben maszkot, tartsunk egymástól 1-1,5 méter távolságot, és amennyiben koronavírus fertőzésre utaló tüneteink vannak, ne menjünk közösségbe!

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-10-pandemics-history-diseases.html

Fotó: pixabay.com