A helyes fogmosás alapvető népegészségügyi kérdés, hiszen nagyon sok ember szenved olyan fogászati betegségben, ami a megfelelő szájhigiéniával megelőzhető lenne. 

Fontos kiemelni, hogy a fogak állapotának romlása NEM természetes velejárója az időskornak, a legtöbb fogászati betegséget meg lehet előzni, ha helyesen, rendszeresen mossuk fogainkat! 

A fogmosás fontossága abban rejlik, hogy az étkezés után lerakódott lepedéket a szájban élő baktériumok elkezdik bontani, mely során savas kémhatású anyagok képződnek, amik előidézik a fogszuvasodást és a fogágybetegségeket. Ha tehát a lepedéket eltávolítjuk, ezek a betegségek nem fognak kialakulni.

A helyes fogmosási technika

Először is, fontos a gyakoriság kérdése: naponta minimum kétszer, reggel és este ajánlott fogat mosni, ezek időtartalma legalább két perc kell, hogy legyen. Utóbbi mérésére ajánlott stopperórát is használni, ugyanis hajlamosak vagyunk túlbecsülni a már eltelt időtartamot.

A Bass-technika a fogmosás egyik alapvető, megfelelő módszere, mely alkalmas az íny alatti területek hatékony tisztítására. A helyes kivitelezés sorrendje a következő:

  1. helyezze a fogkefét félig a fogra, félig az ínyre
  2. a fogkefe sörtéi az íny felé nézzenek
  3. a fogkefe 45 fokos szöget zárjon be a fogfelszínnel
  4. végezzünk ebben a helyzetben körkörös mozdulatokat, adott területen 15-20 alkalommal.

Ezzel a módszerrel eltávolíthatók a fogat közti, és a fognyaknál megragadó lepedékek, melyek számos betegség kiindulópontjai lehetnek. Ezenkívül érdemes elvégezni a már megszokott, fogak rágófelszínét tisztító mozdulatsorokat, továbbá kifejezetten ajánlott a nyelv, és a fogközök tisztítása is. Utóbbi fogselyemmel, vagy speciális fogköztisztító kefével végzendő.

Ma már a technika ellenőrzésére is van lehetőség, ugyanis a patikákban kaphatók ún. plakk festő tabletták, melyek megmutatják, mely területeket nem sikerült eredményesen megtisztítani, ezáltal fejleszthető a fogmosási technikánk.

Fontos kiemelni, hogy akiknek implantátumuk, koronájuk, kivehető fogpótlásuk van, sokkal jobban oda kell figyelniük az ezeken felhalmozódó lepedékek eltávolítására, hiszen ezek is problémákat okozhatnak, viszont jóval nehezebb eltávolítani őket, mint a valódi fogakról. A lerakódott anyagok ugyan a különféle pótlékokon már nem okoznak szuvasodást, de az innen kiinduló folyamatok fogágybetegségeket, erősen kellemetlen szájszagokat okozhatnak. Ezeket is érdemes tehát mosni, kivehető implantátum esetén speciális tisztítófolyadékan áztatni, azt is külön takarítani.

Szerencsére tehát egyáltalán nem bonyolult, és nem is költséges dolog a fogainkról való megfelelő gondoskodás, a fenti tanácsok betartásával nagyon sokat tehetünk azért, hogy fogaink épek, esztétikusak és főleg egészségesek maradjanak.

Fogmosás Fogkrém Bass technika fogszuvasodás

Fotó: pixabay.com