A Karácsonyi Ünnepek legtöbbünk számára a családról, az együttlétről szólnak – ennek pedig legtöbb esetben velejárója, hogy az ünnepek alatt számtalan, kiadós ünnepi ebéden és vacsorán veszünk részt szeretteink társaságában. Az ünneplés közepette hajlamosak vagyunk kevesebb figyelmet fordítani egészségünkre – de mit is tehetünk azért, hogy idén egészségtudatosabban teljenek az ünnepek?

Fotó: pixabay.com

A Karácsonyi Ünnepek közeledtével legtöbben egyre kevesebb figyelmet fordítunk az egészséges életmód fenntartására, ez pedig az ünnepek okozta stresszel együtt megviselheti szervezetünket. Egy kis odafigyeléssel és néhány hasznos tipp segítségével azonban zavartalanul élvezhetjük az ünnepeket úgy, hogy közben egészségünkre is ügyelünk.

Tegyük egészségesebbé kedvenc ételeinket! Kedvenc ünnepi fogásaink készítése során már apró változtatások is sokat számítanak: olajban sütés helyett válasszuk a sütőt, használjunk kevesebb vajat, olajat, és zsírt az ételek készítése során.

Együnk több zöldséget! Akár a húsételek mellé köretként, akár saláták, vagy zöldséges fogások formájában tálaljuk, változatosabbá, és egyben egészségesebbé tehetik az ünnepi asztalt.

Lassítsunk a tempón! Míg a finomabbnál finomabb fogások esetén késztetést érezhetünk, hogy azonnal befaljuk az egész tányért, érdemes lassan, alaposan megrágni minden falatot. A lassabb tempójú étkezés esetén időt adunk a gyomrunknak, hogy ha elteltünk, eljuttassa ezt az információt az agyunknak, így pedig elkerülhetjük, hogy túlegyük magunkat.

Válasszuk ki bűnös élvezeteinket! Az ünnepi terülj, terülj asztalkám mindenféle földi jót tartalmaz – ez azonban nem feltétlenül jelenti, hogy mindet meg is kell kóstolnunk. Válasszuk ki azokat az ételeket, melyeket csak ritkán áll módunkban enni, és spóroljuk meg a kalóriákat azokból, melyeket gyakrabban készítünk!

Nem mindegy, mit iszunk! Igyekezzünk a vacsora mellé alacsonyabb kalóriatartalmú frissítőt választani: hanyagoljuk a cukros, szénsavas üdítőitalokat, inkább a vizet részesítsük előnyben. Az alkoholos italokban nagyon sok felesleges kalória van, így ha fogyasztunk is, csak mértékkel tegyük, és mindenképpen fogyasszunk az alkoholos italokkal párhuzamosan vizet is!

Fő a mértékletesség! A rengeteg finomság mellett sokszor nehéz mértéket tartani, azonban érdemes figyelni arra, hogy inkább akár többször, de kisebb adagokat szedjünk. Csak addig együnk, amíg jól nem laktunk, ilyenkor sem érdemes kipukkadásig enni!

Ételallergiások: az ünnepek alatt fokozottan figyeljünk oda! Megeshet, hogy a rokonok, barátok nem minden esetben vannak tisztában a különleges étkezési igényekkel – vendégségben ezért érdemes előre felhívni a figyelmet ezekre, és külön megkérdezni, az egyes fogások tartalmaznak-e bármit, ami veszélyeztetheti egészségünket. A legfinomabb ünnepi vacsora sem ér meg egy utat a sürgősségire!

Az orvos által javasolt diéta alól az ünnepi vacsora sem kivétel! Amennyiben valamilyen betegség miatt diétát, például epediétát, laktóz- vagy cukormentes diétát kell tartani, ez sajnos az ünnepekre is vonatkozik. Mielőtt bűnözésre adnánk a fejünket, gondoljuk meg: biztosan megéri-e a másnapi rosszullét néhány percnyi örömért?

Ne maradjon el a mozgás! Az ünnepek alatt is fontos, hogy ne hanyagoljuk el a testmozgást. Amennyiben rendszeresen sportolunk, az ünnepek alatt is érdemes megtalálni az időt és módját, hogy beiktassunk egy-egy edzést. Egy kiadós ünnepi ebéd után pedig egy kellemes séta a testünknek és lelkünknek is nagyon jót tud tenni!

Fordítsunk időt magunkra is! Az ünnepi időszak sokak számára igen stresszes tud lenni, éppen ezért fontos, hogy ne csak testi, de lelki jólétünkre is ügyeljünk. Míg a szeretteinkkel töltött idő is fel tud tölteni minket, fontos, hogy az ünnepek alatt találjunk időt arra is, hogy pihenjünk, és akár kedvenc időtöltéseinknek, hobbijainknak is hódolhassunk.

Míg tehát az ünnepi időszak mind testi, mind lelki egészségünket megpróbáltatások elé állíthatja, egy kis odafigyeléssel egészségtudatossá tehetjük a karácsonyt úgy, hogy zavartalanul élvezhessük a családdal és barátokkal együtt töltött időt.

Egészségben gazdag, kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánunk Önöknek!