A járvány mindannyink számára lelki terhet jelent

A COVID-19 járvány már lassan egy éve terjed világszerte, hazánkban jelenleg a járvány második hulláma szedi áldozatait. A járvány azonban nem csak testi egészségünket veszélyezteti, hanem mindannyiunk mentális egészségére nézve is fenyegetést jelent, függetlenül attól, hogy átestünk-e magán a fertőzésen.

A COVID-19 pandémia és a vírus terjedésének megfékezésére hozott korlátozó intézkedések a mentális betegségben szenvedők számára kifejezett nehézségeket okozhatnak, de nem csak számukra, hanem mindannyiunk számára lelki terhet jelenthet.

A COVID-19 járvány több okból kifolyólag is veszélyeztetheti mentális egészségünket a szervezetünket érő növekedett stresszhatás miatt. A fertőződéstől való félelem már önmagában jelentős stresszforrás sokak számára, emellett a járvány elleni védekezés részeként javasolt szociális távolságtartás, a sok helyen bevezetett kijárási korlátozás, karantén miatt a szociális kapcsolatok csökkenése, a fizikai érintkezés korlátozása vagy elvesztése negatívan is befolyásolják mentális egészségünket. A járvány gazdasági hatásai is kifejezett stresszforrást jelenthetnek, hiszen sokaknak csökkent a keresete, bizonytalanná vált, vagy megszűnt az állása.

A világméretű járvány következtében a legtöbben úgy érezzük, nincs hatalmunk a dolgok alakulása felett, hiszen a pandémia teljesen megváltoztatta az életünket nem egész egy éve leforgása alatt. Érthető tehát, hogy a COVID-19 járvány mindannyiunk számára bizonyos mértékű mentális terhet jelent, így fontos, hogy nem csak testi, hanem lelki egészségünkre is odafigyeljünk. De mit is tehetünk ennek érdekében?

Alakítsunk ki egy napi rutint, és tartsuk hozzá magunkat! A rendszeresség kialakításával könnyebben érezhetjük úgy, hogy van kontrollunk az életünk felett, semmiképpen ne hagyjuk, hogy céltalanná váljanak a napjaink akár karantén vagy homeoffice idején!

Étkezzünk egészségesen! A friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nem csak a testünket, de a lelkünket is táplálja. Kerültjük a cukros üdítőket és a magas zsírtartalmú ételeket, melyek csak üres kalóriákat jelentenek.

Mozogjunk rendszeresen! Bár az edzőtermek és a csoportos edzések jelenleg nem állnak rendelkezésünkre, számtalan gyakorlat és edzés elérhető online, de akár már 30 perc séta szabad levegőn is sokat jelenthet testi és mentális egészségünk megőrzése érdekében.

Ne hanyagoljuk el a szociális kapcsolatainkat! Bár a személyes találkozás most magunk és szeretteink védelme érdekében nem javasolt, számtalan egyéb módja van a kapcsolattartásnak: történhet telefonon, üzeneteken, videóhíváson keresztül is.

A lényeg az, hogy próbáljunk meg azokra a dolgokra koncentrálni, melyeket tudunk irányítani, és találjuk meg azokat az elfoglaltságokat, melyek boldoggá tesznek minket, és a járvány időszaka alatt is biztonságosan tudjuk végezni őket. Ne feledkezzünk meg családtagjainkról, barátainkról, próbáljuk meg minél rendszeresebben tartani a kapcsolatot velük, nem csak a saját, de szeretteink mentális egészségének fenntartása miatt is.

Fotó: pixabay.com