Ne kockáztassuk, hogy szeretteink elkapják a koronavírust.

A szeretet ünnepe elérkezett, és ezzel a nagy családi összejövetelek időszaka is. A COVID-19 világjárvány idején azonban az idei Karácsony egészen máshogy fog festeni, mint az eddigiek. Bár Szentestére a kormány enyhített az érvényben lévő korlátozásokon, ez sajnos nem azt jelenti, hogy a szokásos módon ünnepelhetünk idén – de mit is tehetünk annak érdekében, hogy megvédjük szeretteinket?

A kormány hétfő délelőtti döntése alapján Szentestére felfüggesztik a kijárási tilalmat, és a családi összejövetelek 10 főig megtarthatók (a létszámkorlátba a gyermekek nem számítanak bele). Míg tehát nem követünk el törvényszegést, ha összegyűlik a család a karácsonyi vacsorára, de érdemes-e idén széles családi körben ünnepelni?

A legegyszerűbb válasz az, hogy nem. Sajnos tudjuk, hogy a koronavírus fertőzöttek tünetmentesen, vagy a tünetek megjelenését megelőző két napon is megfertőzhetnek már másokat, így nem tudhatjuk, egy adott társaságban ki az, aki potenciális fertőzött – ezért inkább mindenkit annak érdemes kezelni. Az sem ad biztonságot ebből a szempontból, ha valaki már átesett a fertőzésen, mivel nem tudjuk egyelőre, milyen mértékű védettség alakul ki, és mennyi ideig tart a betegséget követően.

Bár az a legbiztonságosabb, ha csak az egy háztartásban élők ünnepelnek együtt, ha mégis a családi összejövetel mellett döntünk, érdemes betartani néhány óvintézkedést, hogy minél inkább csökkentsük a COVID-19 fertőzés terjedésének az esélyét.

  • Kerüljük a testi kontaktust! Ne ölelkezzünk, puszizkodjunk, ne fogjunk kezet azon ismerőseinkkel, akikkel nem élünk egy háztartásban.
  • Megérkezés után minden vendég mosson és fertőtlenítsen kezet.
  • A vendégek viseljenek maszkot.
  • Próbáljuk meg tartani a kb. 1,5 méter távolságot azoktól az ismerőseinktől, akikkel nem lakunk egy háztartásban.
  • Kerüljük a kiabálást és az éneklést, mert ilyenkor messzebbre tud terjedni a vírus.
  • Az ételt lehetőleg egy ember, maszkban tálalja ki mindenkinek. Kerüljük a svédasztalos megoldást, mivel ekkor egymás után több ember fogdossa végig ugyanazokat az edényeket, evőeszközöket.
  • Evés előtt és után mindenki mosson kezet.
  • 65 év feletti, vagy krónikus betegségben szenvedő lehetőleg ne vegyen részt a családi összejövetelen!
  • Semmiképpen ne menjen közösségbe az, aki megfázásos vagy influenzaszerű tüneteket tapasztal magán, aki igazoltan koronavírus fertőzött vagy házi karanténban van, aki a koronavírus tesztjének eredményére vár, vagy kontaktusba kerülhetett koronavírus fertőzöttel az elmúlt 14 napban!

Ha megoldható, személyes összejövetelek helyett tartsunk virtuális összejövetelt. Bár nehéz lemondani a megszokott nagy családi összejövetelekről, a világjárvány idején érdemes mérlegelni, mi a fontos: azzal, hogy meglátogatjuk idős, beteg szüleinket, nagyszüleinket, egy együtt töltött kellemes estéért kockáztatjuk azt, hogy ezek a szeretteink, ha elkapják a koronavírust, akár életveszélyes állapotba is kerülhetnek néhány héttel később.

Jelenleg tehát az a legjobb megoldás, ha csak nagyon szűk családi körben, a velünk egy háztartásban élőkkel ünnepeljük a Karácsonyt, ha azonban semmiképpen nem tudunk lemondani a családi összejövetelről, tartsunk be néhány egyszerű óvintézkedést annak érdekében, hogy a jövő évi karácsonyt is az összes szerettünk társaságában tudjuk eltölteni!

Fotó: pixabay.com