A COVID-19 járvány második hullámának közepén, és a szezonális influenzajárvány időszakának elérkeztével minden eddiginél fontosabb, hogy mindent megtegyünk egészségünk érdekében. Ez nem csak a vírus elleni védekezés szabályainak betartását jelenti, hanem szervezetünk védekezőképességének erősítésével is tehetünk azért, hogy elkerüljük a koronavírus okozta megbetegedés súlyos tüneteit, szövődményeit.

Ahogy egyre többet tudunk a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedésről, egyértelműen megfigyelhető, hogy egyes állapotok, mint az elhízás, cukorbetegség, magasvérnyomás megléte esetén sokkal súlyosabb megbetegedések alakulnak ki, valamint a halálozási arány is magasabb, mint előzőleg egészséges szervezetű COVID-19 betegek esetén.

A felsorolt állapotokban van egy közös tényező, mégpedig az étkezés. A helytelen étkezés következtében az elhízáson túl számos egészségügyi probléma kialakulhat, így fontos, hogy tudatos étkezéssel és életmóddal megelőzzük ezen állapotok kialakulását. A megfelelő táplálkozás során továbbá a szervezetünknek fontos tápanyagok bevitelével növelhetjük immunrendszerünk ellenállóképességét, így COVID-19 fertőzés esetén elkerülhetjük a súlyos tünetek, szövődmények kialakulását.

Milyen ételekkel segíthetjük leginkább immunrendszerünk megfelelő működését?

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztásán alapuló étrend tűnik a legjobb választásnak, hiszen ezek elsősorban nyers állapotban rengeteg mikro- és makrotápanyagot tartalmaznak, melyek elengedhetetlenek szervezetünk egészséges működéséhez. Minél színesebben válogatjuk össze a zöldségeket és gyümölcsöket, annál jobb: a különböző színeket különféle antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású tápanyagok, vitaminok és nyomelemek alakítják ki.

A legjobb választást mindig a lokálisan termelt idényzöldségek és gyümölcsök jelentik. Az őszi időszakban ezért érdemes az alábbi zöldségeket fogyasztani: gyökérzöldségeket, mint a répa, cékla és krumpli, tököket, cukkinit, káposztaféléket, brokkolit, karfiolt és hüvelyeseket. Szezonális gyümölcsök közül a mandarin, szilvafélék, gránátalma, körte és alma fogyasztása javasolt.

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása mellett fontos, hogy fehérjeforrást is fogyasszunk. Erre a célra elsősorban tojás, halak, szárnyasok, tofu, lencse és bab fogyasztása javasolt. Pékáru tekintetében a teljes kiőrlésű termékeket részesítsük előnyben.

A helyes táplálkozás mellett az egészséges életmód fontos részét képezi a megfelelő testmozgás is. Bár manapság a testmozgás tekintetében is korlátozottan állnak rendelkezésünkre lehetőségek, fontos, hogy minden nap végezzünk valamilyen testmozgást, akár csak kocogjunk vagy sétáljunk legalább 30 percet naponta.

Szervezetünk védekezőképességének megerősítése a helyes étkezéssel tehát kifejezetten fontos, azonban a COVID-19 járvány idején nem elég az egyéni védekezőképesség erősítése. Önmagunk és mások egészségének védelme érdekében kifejezetten fontos az is, hogy betartsuk a járványügyi intézkedéseket és javaslatokat, és minél gyorsabban megfékezzük a pandémia terjedését.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-11-dietary-defense-disease-proper-nutrition.html

Fotó: pixabay.com