Egy reprezentatív hazai, kérdőíven alapuló kutatás szerint a magyar lakosság mintegy 22%-a tapasztal szénanáthás és/vagy asztmás tüneteket az allergia szezonban. Ezekben a hónapokban a pollenallergia okozta tünetek (orrdugulás, köhögés, tüsszögés, szemviszketés, stb.) kellemetlenül befolyásolják a betegek életminőségét. A tünetek intenzitása egyénenként eltérő és a gyógyszeres terápia mellett bizonyos életmódbeli változtatásokkal, tanácsokkal segíthetjük a pollenallergiásokat, hogy elviselhetőbb legyen számukra ez a kellemetlen időszak.

1. Csukjuk ki a polleneket

A legfontosabb a pollenek elleni védekezés. A pollenallergiásoknak kerülni kell az allergéneket és törekedniük kell arra, hogy minél kevesebb kontaktus legyen az allergiát kiváltó részecskékkel. Az ilyen betegek otthonaikban kerüljék a gyakori szellőztetést és csak a reggeli órákban egy gyors, 5 perces szellőztetést végezzenek. A hajnali órákban mindenképp csukjuk be az ablakokat, mivel ekkor a legmagasabb a kültéri levegő pollenkoncentrációja.

Ventillátort ne használjanak (főleg ne nyitott ablak mellett). Az allergiás tüneteket enyhíti, ha a beltéri levegő páratartalmát csökkentjük, például egy rendszeresen és szakszerűen tisztított klímával. A speciális légszűrővel ellátott klíma a szállórészecskék akár 95%-át is eltávolíthatja a levegőből.

2. Mossuk le a polleneket

Minden alkalommal, amikor belépünk az ajtón, a külvilágból származó részecskéket is bevisszük otthonunkba. A pollenek megtalálhatóak a ruhánkon, a hajunkon, a bőrünkön és a cipőnkön is. A pollenallergiások zuhanyozzanak gyakrabban, a lábbelijüket hagyják a küszöbön és váltsanak ruhát, amint hazaértek.

3. Viseljünk maszkot

Ha más módon nem tudják távol tartani a polleneket, akkor a pollenallergiásoknak érdemes maszkot viselni, hiszen ezzel a módszerrel megakadályozható (legalábbis csökkenthető), hogy a pollenek a légutakba jussanak.

4. Takarítsunk alaposan és biztonságosan

A beltéri allergének legbiztonságosabb eltávolítása érdekében takarítsunk alaposan. Ne használjanak erős vegyszereket, mert az csak irritálhatja a légutakat és súlyosbíthatják a tüneteket is. Érdemes olyan porszívóval takarítani, ami HEPA szűrővel ellátott. Az allergiásoknak hetente több alkalommal is érdemes porszívózniuk, valamint gyakrabban mossák ágyneműjüket is.

Minden olyan anyag, ami a légutakat irritálhatja, csak súlyosbítja a tüneteket, ezért kerüljük a füstöt, a szmogot és a dohányzás minden formáját.

Forrás: https://www.webmd.com/allergies/allergy-education-17/slideshow-natural-relief

Allergia Pollenallergia

Fotó: pixabay.com