Évente egy alkalommal térítésmentesen megtehetjük.

Bármilyen okból kifolyólag dönthetünk úgy, hogy orvost váltunk, hiszen Magyarországon szabad orvosválasztás van és - bizonyos keretek között - megválaszthatjuk háziorvosunkat is. A háziorvos váltás térítésmentesen zajlik és még papírozásra sincs szükség.

Forrás: pixabay.com

Indoklás nélkül évente egy alkalommal lehetőségünk van háziorvost váltani. Ennél többször csak indokolt esetben tehetjük meg. Indokolt esetnek számít, ha a tartózkodási hely megváltozott vagy ha akadályozott a háziorvos felkeresése. Amennyiben a tartózkodási hely megváltozott ez esetben a háziorvosnak el kell fogadnia a jelentkezést, hiszen területileg a beteg hozzá tartozik.

Lehetőségünk van olyan háziorvost is választani, akihez a lakcímünk szerint területileg nem tartozunk, ám ebben az esetben nem köteles befogadni a jelentkezést (mivel lakcím szerint nem hozzá tartozunk). Ilyenkor mindenképp szükséges a választott háziorvos előzetes értesítése és hozzájárulása a bejelentkezéshez.

A háziorvos váltás menete

Amennyiben a háziorvosunk a jelentkezésünket elfogadja vagy területileg hozzá tartozunk, akkor az átjelentkezés során szükség van a TAJ-kártyára, lakcímkártyára, személyi igazolványra és a korábbi háziorvosunk nevére és rendelőjének pontos címére. Ezt követően írásban nyilatkozunk kell az átjelentkezésről, majd a választott háziorvos egy igazolást ad ki, melyben vállalja a további kezelésünket. Ezután több dolgunk nincs, hiszen a további adminisztrációt az előző és az új háziorvos egymás között intézi.

Forrás:

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/egeszsegugyi_ellatasok/haziorvosi_ellatas