A Berlini Fal darabkájának hígítása megszünteti a szorongást, állítólag…

„Végy egy pézsmarécét, és nyerd ki a szíve és mája kivonatát.” Ez lehetne akár egy régi boszorkányos szakácskönyv egyik mondata is, azonban a balsorsú kacsaféle szervei valódi alapját képezik a homeopátiában használt egyik influenzára kínált, népszerű készítménynek.

Homepátia

Fotó: pixabay.com

A homeopátia kitalálója egy 18. században élt német orvos, Samuel Hahnemann, aki jóval azelőtt tevékenykedett, hogy a különféle betegségek eredete, a baktériumok, vírusok és az ezeket gyógyító antibiotikumok és egyéb gyógyszerek színre léptek volna. Midőn az orvostudomány akkoriban nem tudta legyőzni a ma már egyszerűbbnek tűnő kórokat sem, a csalódott Hahnemann a kínafa kérgéből kinyert kininnel kísérletezve figyelte meg, hogy nagy adagban ugyanolyan váltólázat képes előidézni, mint a malária, amit kezelnek vele. Ez adta végül a homeopátia mai napig elfogadott alapeszméjét, miszerint a hasonlót hasonlóval lehet gyógyítani, és túlélve az elmúlt évszázadokat, a homeopátia mai napig képes teret hódítani magának, akár a modern orvostudománnyal szemben. Persze jelenkori nagyságának sokkal prózaibb okai vannak, mint egykoron: a pénz és a piac.

De ezen kívül valóban van létjogosultsága a mai dinamikusan fejlődő tudományok körében?

Parázs viták alakulnak évről évre a téma körül, és bár többször is megpróbálták már szakértők egymással karöltve az emberek figyelmét felhívni a homeopátia veszélyeire, továbbra sem mondhatjuk, hogy valódi célt értek volna el. A probléma ugyanis meglehetősen összetett. A homeopátia nem mérgező, nem provokál egy adott betegséghez képest újabb tüneteket vagy okoz mellékhatásokat. Persze hogyan is okozhatna?

Az alaptétele nem csak a hasonlót a hasonlóval elméletre terjed ki, de azt is messzemenőkig igyekszik bizonyítani, hogy a víz, amiben a hatóanyagot felhígítják, memóriával rendelkezik, ezáltal egy adott anyagot végtelenségig hígítva, ugyanolyan hatással fog bírni, mint előtte, sőt bizonyos technikák ezt még fokozhatják is.

Nem szükséges gyógyszerfejlesztő szakembernek lenni, hogy az elmélet körül jogos kérdések merüljenek fel. Hiszen ha egy csepp narancsszörpöt a végtelenségig hígítunk literszám keverve vízzel, az ezredik liter valószínűleg nem válik frissen facsart narancslévé, de még csak szörpnek sem nevezhetjük. De léteznek furább és már-már misztikus szerek is. Például a Vénusz bolygó fényéből készült szer vagy a Berlini Falból készült szer, mely a magányt gyógyítja! A homeopátia hívei azonban túlzás nélkül ebben hisznek.

Emiatt a veszély pedig egy mellékhatásokat is okozó gyógyszerrel szemben az, hogy a homeopátiás készítményeknek semmilyen hatása nincs a vélhető placebo hatást leszámítva, ugyanakkor hamis biztonságérzetet kelt, késleltetheti a valódi, megfelelő ellátást, ameddig a baj túl nem nő a „kezelt” beteg fején.

A piaca azonban tagadhatatlanul óriási. Több milliárd eurós érdekek húzódnak mögötte, elsősorban az EU és az Egyesült Államokban. Ma Magyarországon megközelítőleg 2-4% körüli a használók számaránya, de Ausztria, Németország vagy Franciaország már 11-13%. Az EU ellentmondó okokból kifolyólag engedélyezi ezeknek a termékeknek a regisztrálását és alkalmazását, hiszen vagy olyan mértékű hígítási aránnyal kell, hogy készüljenek, amely már azért nem veszélyes, mert semmilyen hatóanyagot nem tartalmaz, vagy olyan egyértelmű tünetekre alkalmazzák, amelyek kezeléséhez nem kell orvosi felügyelet.  

Valódi adatok nem állnak rendelkezésre, hogy hány esetben okozhatott közvetve a késlekedés miatt tartós egészségkárosodást vagy akár halálos kimenetelt a homeopátia. A körülötte kialakult piaci lobbi mindenesetre valósabb, mint a hatékonysága bármelyik terméküknek, és egyelőre az európai gyógyszerkönyv részét képezik.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) munkacsoportja 2017-ben foglalt állást, hogy minden eddigi irodalmi adatot áttekintve sem bizonyítható a homeopátia valódi gyógyhatása, a homeopaták által bemutatott kísérletes eredmények pedig sokszor nyilvánvalóan tévesek, nem körültekintőek, gyakran csak a véletlen szülte adatok, elvégzésük nem hasonlítható össze a valódi gyógyszerkutatás fázisaival. A placebohatás természetesen lehet valódi, de ez nem a homeopátiás készítményeknek köszönhető jelenség.

Betiltani nem lehet egyelőre ezeket a termékeket, de fontos lenne a vásárlók tájékoztatása, hogy tisztában legyenek a kockázattal. Ugyanis előfordul, hogy az adott készítmény mellé nem javasolt egyéb gyógyszer alkalmazása, ráadásul a gyermekek számára is biztonságosnak tartják, az ő esetükben azonban gyorsan kialakulhatnak súlyos szövődmények, amikor már a megfelelő orvosi ellátás ellenére is elhúzódó gyógyulás várható.

Hogy addig is mi lesz szegény pézsmakacsákkal? Ezt egyelőre nem tudni. De jótanácsként, mielőtt bárki a homeopátiát választaná influenzaszezonban, látogasson el inkább háziorvosához, és mindenképpen kérjen tanácsot.

Dr. Kasuba Klaudia

Forrás:

https://sciencebasedmedicine.org/reference/homeopathy/

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/homeopathy-nonsense-risk-harm-29-european-academies-science-advisory-council-remedies-a7963786.html

https://mta.hu/tudomany_hirei/homeopatia-hasznos-vagy-artalmas-uj-allasfoglalas-europai-tudosoktol-108033