A szer az immunrendszer válaszreakcióit befolyásolja

A párizsi közkórházak igazgatósága (AP-HP) nemrégiben közzétette eredményeit, miszerint a tocilizumab hatóanyagú, eredetileg artritiszes (ízületi gyulladásban szenvedő) betegek kezelésére használt gyógyszer a súlyos állapotú, koronavírusos betegeknél hatékonyan csökkentette a lélegeztetőgépre szorulók és elhunytak arányát.

A vizsgálatba 129 olyan koronavírussal fertőzött beteget vontak be, akik súlyos tüdőgyulladásban szenvedtek és oxigén ellátásra is szorultak. A gyógyszert a klinikai kísérletben résztvevő betegek fele kapta meg, míg a betegek másik fele kizárólag a standard kezelést kapták.

Eredményeiket eljuttatták az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) és a francia egészségügyi hatóságoknak is, továbbá néhány héten belül egy tudományos folyóiratban is közzé teszik.

A tocilizumab egy ún. immunmoduláns gyógyszer, mely az immunrendszer válaszreakcióját befolyásolja, ezáltal (az orvosok reményei szerint) csökkentheti a covid-os betegeknél megfigyelt citokinvihar (eltúlzott immunválasz) kialakulását. A gyógyszert korábban kínai kutatók már használták a covid-os betegeknél és jelenleg is folyik egy klinikai vizsgálat, mely május elején ér véget.

Koronavírus Gyógyszer tocilizumab

Fotó: pixabay.com