Táplálkozási tippek immunrendszerünk védekezőképességének megőrzéséhez

Mindenki számára nagyon fontos, hogy immunrendszerünk a lehető leginkább felkészült legyen a fertőzések ellen, ez különösen igaz a COVID-19 pandémia idején. Szervezetünk védekezőképességére az életmódbeli döntéseink nagy hatással vannak, és egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy étkezésünk fontos szerepet játszik immunrendszerünk megfelelő védekezőképességének fenntartásában.

Immunrendszerünknek alapvetően két védelmi vonala van: a veleszületett és a szerzett immunrendszer.

A veleszületett immunrendszer részét képezik a fizikai védvonalak, mint a bőrünk vagy nyálkahártyáink, és egyes immunsejtek. Ez a védelmi rendszer ugyanúgy reagál minden kórokozó esetén: célja nem az egyes kórokozók beazonosítása, csupán szervezetünkben idegenként azonosított behatolók elpusztítása.

Amennyiben a veleszületett immunrendszer kudarcot vall, akkor lép életbe a szerzett immunitás: ennek részét képezik az egyes kórokozók felismerésére alkalmas specifikus immunsejtek, memóriasejtek és ellenanyagoknak nevezett fehérjék.

Hogyan is tudja befolyásolni az étkezésünk az immunrendszer működését?

A legújabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy étkezésünk több ponton is hatással lehet szervezetünk védekezőképességére, többek között a mikrobiom (a szervezetünkben normálisan megtalálható baktériumflóra), a bélfal védekezőképességének, a gyulladásos folyamatoknak és a fehérvérsejtek működésének megváltoztatása révén.

A nyugati típusú diéta telített zsírokban, többszörösen feldolgozott ételekben, hozzáadott sóban és cukorban gazdag, mely krónikus gyulladást alakíthat ki a szervezetünkben, és az immunrendszer megváltozott működését eredményezheti. Ezzel ellentétben a rostokban, zöldségekben és gyümölcsökben, olajos halakban gazdag diéta csökkentheti a krónikus betegségek és a gyulladás kialakulásának kockázatát.

Mindemellett egyes vitaminok és ásványi anyagok hiánya is okozhatja az immunrendszer nem megfelelő működését, ilyenek például a D-vitamin, C-vitamin, valamint a cink.

Hogyan étkezzünk immunrendszerünk működésének támogatása érdekében?

Immunrendszerünk támogatására a legjobb módszernek a mediterrán diéta tűnik: sok zöldséget, hüvelyest, olajos magvakat, teljes kiőrlésű pékárukat, olívaolajat tartalmaz, így vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban, fehérjékben és egészséges zsírokban gazdag. Tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a mediterrán diéta csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát, csökkenti a szervezetben a gyulladást és jótékony hatással van a bélflórára.

További kutatási eredmények azt mutatják, hogy ha szükség esetén kiegészítjük étkezésünket D-vitamint, C-vitamint, cinket tartalmazó étrendkiegészítőkkel, azzal is segíthetjük immunrendszerünk működését. Az étrendkiegészítőkről azonban tudni kell, hogy ahogy a nevük is mutatja, csupán kiegészítik, nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, egészséges étrendet, és fontos odafigyelnünk, hogy az egyes mikrotápanyagok napi ajánlott beviteli mennyiségét ne lépjük túl!

A jelenlegi járványhelyzetben kifejezetten fontos, hogy mindent megtegyünk egészségünk, és immunrendszerünk megfelelő működése érdekében, ennek a rendszeres testmozgás mellett az egészséges, tápanyagokban gazdag étkezés is szerves részét képezi.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-and-why-does-diet-influence-immune-function#Diets-for-healthy-immune-function

Fotó: pixabay.com