A Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a diófogyasztás csökkentheti a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulását. 

A Coronary Artery Risk Development in Young Adults (magyarul koszorúér-betegség kockázat kialakulása fiatal felnőtteknél) vizsgálatban az elmúlt 20 év során, 3092 fiatal felnőtt adatait elemezték, és kiértékelték a dió, más diófélék és a diómentes étrend összefüggéseit a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőivel 30 év követési időszak alatt. 

A vizsgálat eredményei szerint az általában diót fogyasztóknak (az egyéb diót fogyasztókkal összehasonlítva) statisztikailag jelentősen alacsonyabb volt a testtömeg-indexük, alacsonyabb volt a vérnyomásuk és a triglicerid-koncentrációjuk, kevésbé gyarapodott a testtömegük a kiindulási értékhez képest, továbbá alacsonyabb volt az éhgyomri vércukorszintjük is. 

Összességében tehát elmondható, hogy a vizsgálat eredményei alapján a dió napi szintű fogyasztásával (kb 21 gramm/nap, napi 2 dió) csökkenthetjük a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulását. 

Fotó: pixabay.com