Néhány egyszerű tipp, mellyel könnyebben elviselhetjük a karantént.

A koronavírus elleni leghatékonyabb védekezés a szociális izoláció, melynek lényege, hogy minél kevesebb emberrel érintkezzünk. Ennek érdekében sokan önkéntes, míg mások kötelező otthoni karanténban vannak, aki teheti, otthoni munkát végez. A szabadidős tevékenységek és a szociális kapcsolatok csökkenése, a családdal, lakótársakkal való összezártság mindannyiunkat megvisel – néhány egyszerű tipp azonban segíthet, hogy könnyebben viseljük az elkövetkezendő időszakot.

Néhány otthon, akár munka nélkül töltött hét elméletben jól hangzik – azonban az emberi kapcsolataink csökkenése, a napirend szétesése, az unalom és a tétlenség önmagukban is depressziós tüneteket okozhatnak. Éppen ezért fontos, hogy törekedjünk arra, hogy ebben az időszakban is rendszert vigyünk az életünkbe, és aktívak maradjunk mind testileg, mind szellemileg.

Keljünk fel!

Az otthonlét hajlamossá tehet minket arra, hogy tovább lustálkodjunk reggelente, és akár éjszakába nyúlóan fennmaradjunk esténként. Ne engedjünk azonban a csábításnak: feküdjünk időben, állítsuk ébresztőnket a megszokott időpontra, és váltsuk le a pizsamát, még ha a megszokott munkaruha helyett valami kényelmesebbet is választunk!

Homeoffice esetén is tartsuk a munkaidőt!

Ha otthonról dolgozunk, tartsuk a megszokott munkaidőt amennyire csak lehet! Ha pedig nem dolgozunk, igyekezzünk rendszert vinni a napi teendőinkbe. Írásban is tervezzük meg a napi programot, a mindennapi teendőket igyekezzünk mindig ugyanarra az időpontra időzíteni. Segít, ha kötelességeket és szabadidős programokat egyaránt beiktatunk a napirendbe, pl. ügyintézés, számlák befizetése, edzés, olvasás, mosogatás. stb.

Tervezzük meg az egész hetet!

Ne csak a napi, a heti teendőket is próbáljuk előre betervezni. Ha a hét minden napját otthon töltjük, az könnyen monotonná válik, éppen ezért a hétvégére tervezzünk másfajta programokat, mint hétköznapokon! Csináljunk egy kiadós reggelit vagy ebédet, süssünk, kezdjünk el olyan projekteket, melyek megvalósítását régóta tervezzük, de nem volt rá időnk.

Mozogjunk, ha lehet, szabad levegőn!

Ha nem kötelező karanténban vagyunk, akkor igyekezzünk minden nap kimenni sétálni, kocogni egyet, lehetőleg zöldövezetbe. A mozgás, napfény és a természet is jó hatással van a hangulatunkra. Ha nem hagyhatjuk el lakásunkat, az sem állhat a mozgás útjába: az interneten manapság mindenki megtalálhatja a számára megfelelő edzésvideókat. Használjuk ki az otthon töltött időt arra, hogy minél többet mozogjunk: tűzzünk ki magunk elé célokat, mozogjunk minden nap egy kicsit többet, fokozatosan növeljük a heti edzések számát,

Legyünk céltudatosak!

Ne hagyjuk, hogy csak haszontalanul teljenek a napok, hetek – tűzzünk ki célokat magunk elé! Tanuljunk minden nap valami újat, hogy a karantén végére még több tudásunk, újabb készségeink legyenek.

 Csak óvatosan a közösségi médiával!

Míg a közösségi média remek lehetőséget nyújt a kapcsolattartásra, túlzott használata bizonyítottan erősítheti a magány és a kisebbrendűség érzetét. Használjuk okosan a közösségi oldalakat: ne nézegessük 10 percenként, és ne pörgessük a hírfolyamot órákon át, inkább csináljunk napi, vagy heti rendszerességgel csoportos videóbeszélgetéseket a barátokkal, kollégákkal.

Segítsünk másokon!

Ha tudjuk, hogy van olyan ismerősünk, aki különösen nehezen viseli a bezártságot vagy az egyedüllétet, írjunk neki, vagy hívjuk fel gyakrabban!

Az összezártságban is különüljünk el!

Az együttélés önmagában is nehézségeket hordozhat, ilyenkor pedig még inkább megterhelő lehet, ha a szokásosan egymástól távol töltött idő helyett a nap 24 órájában össze vagyunk zárva. Tervezzünk otthonra is külön töltött időt: azt az időszakot, amikor egyébként is külön lennénk, töltsük a lakás különböző részein, külön szobákban akár olvasással, munkával.

Távolodjunk el lelkiekben a helyzetünktől!

Igyekezzünk tudatosan alakítani szemléletünkön egy külső nézőpont felvételével. Ebben az segíthet, ha dokumentáljuk mindennapjainkat a karantén alatt, akár írott vagy videónapló vezetésével. Mindez segíthet, hogy kissé eltávolodjunk a frusztráló helyzetünktől és érzéseinktől, mindemellett pedig segíthet, hogy értékeljük a mindennapok apró örömeit, újdonságait.

Fontos tehát, hogy a bezártság ellenére is megőrizzük mind testi, mind szellemi aktivitásunkat, valamint rendszert vigyünk az otthoni napokba is, hiszen így tudjuk megőrizni legjobban nem csak testi, de mentális egészségünket is.

Vigyázzunk egymásra, maradjunk otthon!

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-03-mental-health-quarantine.html

Koronavírus bezártság Otthoni karantén Otthoni bezártság

Fotó: pixabay.com