Otthonunk rendszeres tisztításával jelentősen csökkenthetjük a fertőzésveszélyt!

A hazánkban is egyre jobban terjedő koronavírus járvány mérséklésének legjobb módszere az otthonmaradás, valamint a higiénés javaslatok betartása. Legtöbbünknek azonban muszáj időnként elhagyni az otthonunkat bevásárlás vagy munka miatt, ez pedig minden egyes alkalommal magában hordozza annak a veszélyét, hogy találkozzunk a kórokozóval. Hazaérkezéskor bizonyos tárgyak, felületek takarításával, valamint otthonunk rendszeres tisztításával azonban jelentősen csökkenthetjük a fertőzésveszélyt.

Milyen hosszú ideig marad életképes a COVID-19 az egyes felületeken?

Biztosan nem tudjuk, hogy hány napig életképes a COVID-19 az egyes felületeken, általánosságban néhány órától 1-2 napig, de úgy tűnik, fém, üveg és műanyag felületeken akár 9 napig is megmaradhatnak a kórokozók fertőtlenítés nélkül.

Hogyan fertőtlenítsük otthonunkat?

  • Otthonunk tisztaságának megőrzése érdekében hazaérkezés után rögtön mossunk kezet, hogy csökkentsük az otthoni felületek fertőződésének esélyét!
  • Hazaérkezés után fertőtlenítsük le azokat a felületeket, melyekhez hozzáértünk – a kilincseket, kapcsolókat, kulcsainkat, valamint érdemes a táskánkat, pénztárcát és bankkártyát is fertőtleníteni.
  • Az elektronikai eszközeink a legtöbbször érintett felületek közé tartoznak, ezért érdemes a telefont, tabletet, billentyűzeteket, TV távirányítót vagy fertőtleníthető borítással fedni és úgy megtisztítani, vagy kifejezetten elektronikai tárgyak tisztítására alkalmas szerrel fertőtleníteni naponta.
  • Javasolt néhány naponta kitakarítani és fertőtleníteni a fürdőszobát, wct, konyhát, előszobát – főleg, ha nem egyedül élünk a háztartásban.
  • Takarításhoz használjunk mindig eldobható műanyag kesztyűt, hogy védjük magunkat a kórokozók és a takarításhoz használt vegyszerek ellen.
  • Ruhákat, ágyneműhuzatokat, terítőket és egyéb, háztartásban használt textileket érdemes minimum 60 °Con, vagy a mosógép legmagasabb hőfokán mosni. A konyharuhákat, kéztörlőket, törölközőket naponta érdemes cserélni és kimosni ebben az időszakban.

Mit használjunk takarításhoz?

Amennyiben a felület láthatóan koszos, először mossuk le szappanos vízzel, utána jöhet a fertőtlenítés. Érdemes otthonunk, használati tárgyaink takarításához fertőtlenítő hatású tisztítószert, hypo-s vizet, vagy minimum 70%-os alkohol tartalmú oldatot használni a kórokozók elleni legbiztosabb védelem érdekében. Minden esetben tartsuk be a tisztítószerek alkalmazási elírásait!

Koronavírus fertőtlenítés Fertőtlenítés otthonunkban koronavírus idején

Fotó: pixabay.com