A meleg, nyári időben, különösen hőség esetén előszeretettel kapcsoljuk be a klímát otthonukban vagy akár autónkban ülve. A légkondi hűsítő hatása valóban megkönnyíti életünket, de nem árt, ha betartunk pár szabályt a klíma használatával kapcsolatban, különben könnyen betegség lehet a vége. 

A klímaberendezés helytelen használata számos tünetet és betegséget okozhat. A lehűtött helyiség száraz levegője miatt többek között szemszárazság és az orrnyálkahártya kiszáradása léphet fel. Gyakori légkondi okozta tünetként jelentkezhetnek a

légzési panaszok, megfázásos és allergiás tünetek, vagy akár a kötőhártya-gyulladás és a fogfájás is. Továbbá a klíma helytelen használata fejfájást és szédülést is eredményezhet.

Ha a száraz, hideg levegőt közvetlenül magunkra irányítjuk, akkor akár ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak.

Mivel a klímaberendezés egy zárt rendszer (ugyanazt a levegőt forgatja, hűti és szűri), ezért fontos, hogy a helyiséget rendszeresen szellőztessük és ajánlott a légkondi időszakos tisztítása is. Amennyiben a légkondi szűrőrendszerének tisztítását elhanyagoljuk, akkor nagyon könnyen megtelepednek és elszaporodnak a különböző baktériumok, vírusok és gombák.

Milyen betegségeket okozhat a légkondi?

Ritka, de annál veszélyesebb a Legionella pneumophila baktérium elszaporodása a klíma berendezésben, mely a legionellosist (legionárius betegség) okozza. A legionellosis tünetei hasonlóak az influenzához (magas láz, bágyadtság, fejfájás, izomfájdalom, köhögés, orrfolyás) és leggyakrabban tüdőgyulladást okoz. Súlyosabb esetben a tüdőben található gyulladásos gócokból a véráram útján a májba, szívbe és belekbe jutva különböző gyulladásos betegségek tüneteit okozhatja, továbbá a vérmérgezés (szepszis) sem ritka szövődménye a legionellosisnak. A betegség speciális kezelést igényel és elmaradása esetén a betegek 20 százaléka meghal!

A klíma tisztításának elmaradása esetén a legionellosis-tól gyakrabban fordulnak elő a szisztémás gombafertőzések. A fertőzést egyszerre több gomba faj is okozhatja és a gombák spórája a légutakba jutva leginkább tüdőgyulladást okozhatnak. Szintén speciális kezelést igényel és, ha nem kezdjük meg időben a kezelést a gomba megtámadja a szívet, a vesét és akár agyhártyagyulladás is kialakulhat.

Hogyan tudjuk elkerülni a légkondi okozta betegségeket?

- Nagyon fontos, hogy a klímaberendezés termosztátját ne állítsuk 5-8 foknál alacsonyabb értékre, mint a kinti levegő hőmérséklete, ezzel elkerülhetjük a megfázásos tüneteket és ízületi fájdalmakat.

- Rendszeres szellőztessünk.

- A különböző ízületi fájdalmak, megfázás és szemszárazság elkerülése érdekében ne tartózkodjunk a klíma közvetlen közelében.

- Évente legalább egyszer ajánlatos a légkondi szűrőrendszerének vegyszeres tisztítása, ezzel minimalizáljuk a legionellosis (legionárius betegség) kialakulását.


Fotó: freepik.com