A magas vérnyomásnál is veszélyesebb egészségünkre nézve az ingadozó vérnyomás, melyről akkor beszélünk, ha vérnyomásunk a kiugróan magas, normál, és akár alacsony vérnyomásértékek között váltakozik a nap folyamán. Míg az állandóan magas vérnyomás is káros a szervezet számára, a vérnyomásértékek szélsőséges értékek közötti váltakozása még nagyobb veszélyt jelent egészségünkre.

Fotó: pixabay.com

Az ingadozó vérnyomásnak a magas vérnyomáshoz hasonlóan sokszor nincsenek tünetei, éppen ezért fontos a rendszeres vérnyomás ellenőrzés. Ez kifejezetten fontos az életkor előrehaladtával, hiszen nem csak a magas, de az ingadozó vérnyomás előfordulása is emelkedik.

Milyen okai lehetnek az ingadozó vérnyomásnak?

Fehér köpeny magasvérnyomásról beszélünk akkor, ha valakinek a vérnyomása csak az orvosnál történő vérnyomásmérések alkalmával emelkedett, sokszor a vizsgálat okozta izgatottság miatt. Esetükben alacsonyabb kockázattal kell számolni szív- és érrendszeri betegségekre nézve, mint az állandóan magas vérnyomással élők esetén.

Egyes gyógyszerek vérnyomásesést okozhatnak, ilyenek többek között a vízhajtók, egyes szívgyógyszerek, antidepresszánsok, Parkinson-kór gyógyszerei, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, valamint az impotencia kezelésére szolgáló gyógyszerek.

Az erőteljes érzelmek, például az izgatottság vagy a stressz átmeneti vérnyomáskiugrást okozhatnak. Ez a szervezet természetes válaszreakciója a stresszre, azonban a gyakori vagy állandó stressz magas, vagy ingadozó vérnyomáshoz, és ezek szövődményihez vezethet.

Meleg időjárás esetén vagy meleg helyiségben tartózkodva a vérnyomás csökken, mely a szervezetünk természetes reakciója, és általában nem is okoz gondot, hacsak nem csökken kritikusan alacsony értékre. A túlzott vérnyomásesés tünetei lehetnek szédülés, hányinger, ájulás.

Ingadozó vérnyomásértékekhez vezethet továbbá a rendszertelen munkaidő, főleg, ha éjszakai műszakokkal is váltakozik, a dohányzás, alkoholfogyasztás, hosszan tartó stressz, szorongás, a nem megfelelően beállított vagy alkalmazott vérnyomáscsökkentő kezelés, alvászavarok, vesebetegség, szívbetegség, pajzsmirigybetegség és idegrendszeri betegségek.

Hogyan kezelhetjük és előzhetjük meg az ingadozó vérnyomást?

Első lépésként orvosi kivizsgálásra van szükség, mely során az ingadozó vérnyomás okát keressük, melynek kezelésével akár megszűntethetjük a vérnyomásproblémákat is. Az ingadozó vérnyomás a magas vérnyomáshoz hasonlóan orvos által felírt vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel kezelhető, valamint életmódbeli változtatásokkal is hozzájárulhatunk a kezeléshez.

Szokjunk le a dohányzásról! A dohányzás az erek, elsősorban az artériák falának károsítása révén vezetnek magas vérnyomáshoz.

Együnk több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű élelmiszert, és sovány fehérjéket! Emellett csökkentsük, vagy iktassuk ki étkezésünkből az összetett cukrokat, valamint a többszörösen feldolgozott élelmiszereket.

Mozogjunk rendszeresen! Egészségünk megőrzése, valamint a magas vérnyomás és szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése érdekében napi 30 perc mozgás ajánlott hetente 5 napon, mely lehet tempós séta, futás, biciklizés, vagy bármilyen mozgásforma, mely megemeli a pulzusszámunkat.

Csökkentsük az alkoholfogyasztást! Nőknek naponta maximum egy, férfiaknak maximum két pohár vörösbor fogyasztása javasolt.

Csökkentsük a stresszt természetes módon! A meditáció, jóga, légzőgyakorlatok, és egyéb módszerek segítségünkre lehetnek a mindennapi stressz csökkentésében.

Fogyasszunk kevesebb sót! A nagyon sós ételek súlyos vérnyomáskiugrást okozhatnak.

Igyunk kevesebb kávét és koffeintartalmú italt! A koffeintartalmú italok a vérnyomás emelésén túl a szorongást is súlyosbíthatják, ezért nagy mennyiségű fogyasztásuk nem javasolt, főleg ismert szívbetegség vagy magasvérnyomás esetén!

Milyen szövődményei lehetnek az ingadozó vérnyomásnak?

A szélsőséges értékek között ingadozó vérnyomás hosszú távon stroke, szívinfarktus, szívelégtelenség, vesebetegség, látásvesztés, szexuális zavarok és a kis artériák betegségének kialakulásához vezethet.

Az ingadozó vérnyomás tehát a magas vérnyomáshoz hasonlóan károsítja szervezetünket, és számtalan, elsősorban szív- és érrendszeri szövődmény kialakulásához vezethet. Éppen ezért fontos a rendszeres vérnyomásmérés, szükség esetén pedig az ingadozó vérnyomás gyógyszeres kezelése. Az ingadozó vérnyomás megelőzésére, valamint kezelésére életmódbeli változásokkal mi magunk is sokat tehetünk.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321523.php