Az inzulinrezisztencia egyre gyakrabban kerül diagnosztizálásra nők esetén, de a férfiakat sem kíméli a betegség. Az inzulinrezisztenciát a cukorbetegség előszobájának is nevezik, éppen ezért fontos, hogy minél hamarabb észrevegyük és kezeljük ezt az állapotot.

Bár rendelkezésre áll gyógyszeres kezelés, az inzulinrezisztencia diagnosztizálása esetén a legfontosabb az életmódváltás. Fontos az ún. inzulinrezisztencia diéta folytatása, mely szénhidrát- és zsírcsökkentett étrendet jelent, valamint érdemes odafigyelni a megfelelő vitaminbevitelre, főleg a D-vitaminra. Túlsúly esetén fontos a súlycsökkentés, azonban a drasztikus diétákat kerülni kell. Nagyon fontos a rendszeres, hetente 3-4 alkalommal végzett testmozgás is, mivel ennek segítségével növelhető a sejtek inzulinérzékenysége.

Az életmódváltás mellett jó hatásúnak bizonyult a metformin hatóanyagú gyógyszer, mely bizonyítottan csökkenti a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát inzulinrezisztenciával diagnosztizáltak esetén.

Az inzulinrezisztencia tehát egy olyan állapot, mely a magas inzulinszint és a hormonháztartás befolyásolása révén vezet különféle panaszokhoz. Amennyiben sokáig fennál az anyagcserezavar, 2. típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet, azonban életmódváltoztatással és kiegészítő gyógyszeres kezelés alkalmazásával csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Fotó: pixabay.com