Európa legtöbb országában, így hazánkban is egyre inkább enyhítenek a koronavírus járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseken. Bár a megbetegedések száma Európa-szerte csökken, sajnos nem ért még véget a járvány, így az enyhítések mellett is fokozottan oda kell figyelnünk önmagunkra és környezetünkre.

Koronavírus védekezés

Fotó: pixabay,com

Az enyhítések keretén belül újra kinyithattak hazánkban a kávézók és éttermek beltéri helyiségei is, ez azonban veszélyt is hordoz magában: a világ számos országában jelentettek olyan esetet, ahol vendéglátóipari egységekben alakultak ki a COVID-19 fertőzés gócpontjai.

A kávézók, éttermek látogatásakor számtalan esély van a fertőződésre, ezért érdemes ezekkel tisztában lenni, és tudatosan odafigyelni a védekezésre.

Hogyan is terjedhet a fertőzés egy étteremben?

Attól a pillanattól kezdve, hogy megérkezünk az étterem bejárata elé, addig, amíg elhagyjuk a helyet, számtalan lehetőségünk van a fertőződésre.

Az étterembe való bejutáshoz általában a kilincs érintésére van szükség. Mivel a koronavírus a felületeken órákig, akár napokig is életképes marad, ezért a kilincs felületén esetlegesen megtapadt vírusok már ebben a pillanatban rákerülhetnek a kezünkre.

A kilincs azonban nem az egyetlen potenciálisan veszélyes felület – a szék, az asztal, vagy éppen az étlap érintése során is kerülhet át a kezünkre egy előző vendégtől származó vírus. Ha ezen felületek érintése után az arcunkhoz nyúlunk, máris megtörténhet a fertőződés.

Bár a kiszolgáló személyzetnek kötelező a szájmaszk viselése, előfordulhat, hogy a helytelen használat vagy maszk használatának elmaradása esetén a vírust hordozó pincér lehelete rendelésünk felvétele, kiszolgálás közben befertőzheti közvetlen környezetünket.

Az étellel kapcsolatban a jó hír, hogy ezen keresztül nem kaphatjuk el a koronavírus fertőzést.

Azonban, ha kiugrunk a mosdóba, ismételten fertőző felületeknek lehetünk kitéve, mint a kilincsek, és ha nem mossuk és szárítjuk meg rendesen a kezünket, akkor tovább növelhetjük a fertőződés esélyét.

További problémát jelentenek a légkondícionált helyiségek: míg maga a légkondi nem terjeszti a vírust, a levegő mozgatásán keresztül a vírus a terjesztő egyéntől messzebb juthat, mint 1,5 méter (normális légzés, beszéd esetén ilyen távolságra jut el a vírus).

Amennyiben felelős módon csökkenteni próbáljuk a fertőzésveszélyt, bankkártyával fizetünk – ha azonban szükség van a PIN kód beírására, újabb felületet kell megérintenünk, ahonnan vírusok kerülhetnek a kezünkre. Érdemes emellett megjegyezni, hogy nincs olyan dokumentált eset, amikor a fertőzés készpénz érintésén keresztül terjedt volna.

Amikor távozunk az étteremből, ismét találkozunk a kilinccsel – ennek érintésekor azonban már nem csak a mi kezünkre kerülhetnek kórokozók, de ha valamely felület érintésekor fertőződött a kezünk, mi magunk is átvihetjük a kilincsre, innen pedig a következő vendégre, aki belép az ajtón.

Mit tehetünk a fertőződés megelőzésének érdekében?

A megoldás nagyon egyszerű: először is kézmosás, kézmosás, kézmosás!

Bármilyen potenciálisan fertőző felület érintése után bő szappanos vízzel mossunk kezet, majd töröljük teljesen szárazra! Ha a kézmosás éppen nem megoldható, alkalmazzunk alkoholos kézfertőtlenítőt.

Ne nyúljunk az arcunkhoz! Ha ez mégis elengedhetetlen, először fertőtlenítsük a kezünket.

Ha lehet, válasszuk a kerthelyiséget, teraszt, a szabad levegőn csökken a fertőzésveszély.

Ha kártyával fizetünk, részesítsük előnyben a paypass használatát.

Ha bármilyen felső légúti panaszunk van, maradjunk otthon, semmiképpen ne menjünk vendéglátóipari egységbe!

Mit tehetnek a kávézók, éttermek a biztonságunk érdekében?

Szabályozni kell az egy időben a helyiségben tartózkodó emberek számát a megfelelő távolság biztosítása érdekében. Úgy kell elhelyezni az ülőhelyeket, hogy legalább 1,5 méter távolság legyen a vendégek között.

A személyzet minden tagja viseljen maszkot, ha valakinek felső légúti tünetei vannak, semmiképpen ne dolgozzon!

Az asztalokat, székeket és étlapokat minden vendég között le kell fertőtleníteni, a legtöbbször érintett felületeket szintén gyakran kell fertőtleníteni. A tányérok és evőeszközök ne legyenek kikészítve, azokat csak az étellel együtt hozzák ki.

A kávézók, éttermek újra nyitásával tehát az újabb megbetegedések, gócpontok kialakulásának elkerülése a vendégek és a vendéglátásban dolgozók közös feladata. A korlátozások enyhítésével nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy bár enyhült, még nincs vége a járványnak, így az egymástól való távolság, és a higiéniás javaslatok betartása továbbra is ugyanolyan fontos, mint eddig, ha nem még fontosabb egy újabb megbetegedési hullám elkerülése érdekében.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-05-safe-restaurants-cafes.html