A magas zsírtartalmú ételek gyakori fogyasztása nem ajánlott gyermekeknél

Egy nemzetközi, átfogó, több mint ötven országra is kiterjedő vizsgálatban az Aucklandi Egyetem kutatói közel fél millió gyermek étrendjét vették szemügyre. Megkérdezték őket és szüleiket, hogy milyen ételeket fogyasztottak és voltak-e asztmás panaszaik, orrdugulásos és orrfolyásos tüneteik, valamint jelentkeztek-e ekczéma tünetei?

Fotó: pixabay.com

A British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban részletesen ismertetett tanulmányukban, a vizsgálati eredményeik szerint erős kapcsolat mutatható ki a gyorsételek és az egészségügyi panaszok előfordulása között. Azok a gyermekek, akik tápanyagban szegény, de kalóriában gazdag gyorsételt fogyasztottak legalább heti 3x, náluk 39%-kal gyakoribb volt a súlyos asztma előfordulása. A 6-7 év közötti korosztályú gyermekeknél a szénanátha és az ekczéma kockázata is megnövekedett, sőt az érintett gyermekek az átlagosnál hajlamosabbak voltak kötőhártya-gyulladásra és bőrkiütésekre is.

A tanulmány alapján elmondható, hogy a magas zsírtartalmú ételek fokozottan hozzájárulhatnak az asztma, a kötőhártya-gyulladás és az ekcéma megjelenéséhez gyermekeknél.

Felhasznál irodalom:

https://thorax.bmj.com/content/68/4/351