Ha másokon segítünk, saját fájdalmunkat is enyhíthetjük.

A fájdalom számtalan állapot és betegség kifejezetten kellemetlen, sokszor elviselhetetlen velejárója, ezért a különböző fájdalomcsillapítási módszerek megismerése már régóta foglalkoztatja az embereket, így a kutatókat is. A gyógyszeres fájdalomcsillapítás mellett manapság egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a természetesebb fájdalomcsillapítási módszerek is, melyek között néha igen meglepő megoldásokra is fény derül.

Fotó: pixabay.com

Kínai kutatók egy csoportja kísérletsorozatuk nyomán érdekes eredményeket publikált a napokban a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóiratban, mely szerint az önzetlenség segíthet a fájdalomérzet csökkentésében. A kutatók összesen öt kísérlet során figyelték meg, milyen hatással vannak az önzetlen cselekedetek az egyén fájdalomérzékelésére.

Az első kísérlet során egy földrengés után kérdezték meg az önkéntes véradókat, milyen erősnek értékelik a tűszúrás okozta fájdalmat, majd ugyanezt a kérdést feltették olyan véradóknak is, akik környezetében nem történt természeti katasztrófa. A földrengés utáni véradásban részt vevők kevésbé véleményezték fájdalmasnak a tűszúrást, mint a másik csoportba tartozó véradók.

A második kísérlet során önkénteseket kértek fel, hogy segítsenek átdolgozni egy bevándorló gyermekeknek készült mesekönyvet, miközben hideg éghajlati körülményeknek vannak kitéve. A vizsgálat során azt találták, hogy az önkéntesek kevésbé érzékelték a kellemetlen éghajlat körülményeket, mint azok, akik nem önkénteskedtek.

Egy harmadik kísérlet során daganatos betegségben szenvedő betegeket vontak be, akik önmagukon kívül másra is főztek és mostak, valamint olyan daganatos betegeket, akik önmagukról gondoskodtak csak. Azon betegek, akik önmagukon kívül másról is gondoskodtak, kevesebb fájdalomról számoltak be.

A végső kísérlet során már nem csak a szubjektív fájdalomérzeten volt a hangsúly, hanem további vizsgálatnak is alávetették a résztvevőket. Arra kérték őket, hogy adományozzanak pénzt árva gyermekeknek, majd megkérdezték a résztvevőket, mit gondolnak, mennyit segít majd az adományuk. Mindezek után minden részt vevőt apró elektromos áramütéseknek vetettek alá, miközben MRI vizsgálattal figyelték az agyműködésüket.

A vizsgálat során azt tapasztalták, hogy akik adományoztak, azok agyában kisebb válaszreakciókat lehetett észlelni, mint azoknál, akik elutasították az adakozást – ez arra utal, hogy az adományozók szervezete kevésbé reagált a fájdalomra. Sőt, minél jelentősebbnek értékelte az adakozó a pénzadománya általi segítséget, annál kevésbé reagált az agya a fájdalomingerre.

Míg a háttérben álló élettani okokat a kutatók nem részletezték, korábbi tanulmányok eredményi alapján már ismert, hogy az önzetlen cselekedetek nyomán agyunk különböző kémiai anyagokat, például dopamint termel, melynek következtében elégedettebbnek, boldogabbnak érezzük magunkat.

Jelen és korábbi kutatások eredményei is arra mutatnak tehát, hogy mások megsegítésével, főleg, ha nem várunk cserébe semmit, akár saját magunkon is segíthetünk. A fenti eredmények szerint pedig az önzetlenség okozta jó érzés és boldogság mellett nem csak lelki, hanem fizikai fájdalmainkat is enyhíthetjük csupán azzal, ha jót teszünk másokkal.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-01-altruistic-behaviors-pain.html