A szennyvíz adatok már jelzik, hogy mely területeken robbanhat ki a járvány hazánkban!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közlése szerint Budapest északi és központi részén, Nyíregyházán és Debrecenben vizsgált szennyvizekben az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyagának mennyiségében növekedését észlelték. A nemzetközi tapasztalatok szerint ez a koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Az elmúlt két hétben az új megbetegedések száma jelentősen emelkedett, átlagosan naponta több, mint 300 új fertőzöttet regisztrálnak hazánkban. A jelenlegi adatok szerint a vírusfertőzés reprodukciós rátája (az ún. R érték) is tartósan 1 fölötti (ez azt jelenti, hogy 1 fertőzött ember több, mint egy embert képes megfertőzni), ami nem jó hír. A mostanában megfertőződöttek nagy része nem is járt külföldön, így behurcolt esetekről nem lehet beszélni.

Ez azt jelenti, hogy a vírus itt van és a közösségben terjed!

Mit tehetünk a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében?

  • Az arcmaszk használata továbbra is erősen javasolt (sőt sok helyen kötelező) a COVID-19 járvány terjedésének megfékezése érdekében.
  • Rendszeresen mossunk kezet és tartsuk be a távolságtartási és higiéniás szabályokat.
  • Ha betegek vagyunk, ne menjünk közösségbe.

A jelenlegi adatok alapján ez már a második hullám. A tapasztalatok szerint a tavaszi időszakhoz képest kevesebb a nagyon súlyos esetek száma, talán azt is jelentheti, hogy a második hullám most enyhébb lefolyásúnak mutatkozik.

Fotó: pixabay.com