Több gyógyszertárban is megugrott a jód tartalmú készítmények (jódtabletták) iránti igény és felvásárlás, melynek nyilván köze van az orosz-ukrán konfliktushoz köthető Csernobil körüli harcokhoz. El kell mondjuk, hogy nincs szükség ilyen jódtabletták felvásárlásához, több szempontból sem:

  1. A "jódtabletták" nem jódot, hanem jodid sót tartalmaznak.
  2. A kálium-jodid csak a jód 131 izotóp radioaktív hatása ellen véd, Csernobilban nincs ilyen radioaktív izotóp, vagyis egy esetleges atomkatasztrófa esetén sem kerül ilyen izotóp a légtérbe.
  3. Sugárvédelmi célokból alkalmazott készítmények kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak, azt kizárólag az állam osztja szét, állami raktárokból.
  4. A jód tartalmú készítmények szedésével a pajzsmirigyműködést is leállíthatjuk és nem védenek a pajzsmirigyrák kialakulása ellen.

Egy szó, mint száz: fölösleges felvásárolni a jódtartalmú készítményeket annak ellenére, hogy a Csernobil környékén elhelyezett automata sugárzásfigyelő rendszer online elérhető adatai szerint a gamma-sugárdózis kontrollszintjeit jelentős mértékben túllépték. Csak pénzkidobás és még az egészségre is ártalmas.

Fotó: pixabay.com