A JAMA-ban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a koronavírus szezonalitására utaló eddigi adatok, az új vírusvariánsok megjelenése és a nyájimmunitás elérésének számos korlátja miatt a koronavírus-járvány téli hullámai akár megszokottá is válhatnak. 

A tanulmány szerzői több lehetséges stratégiát is tárgyalnak, mellyel mérsékelhetővé válhatnak a téli hullámok okozta társadalmi és egészségügyi hatások, úgymint:

  • A védőoltások globális kiterjesztésével (az alacsony és közepes jövedelmű országokat is beleértve) nemcsak a visszatérő COVID-19 járvány okozta károkat lehetne csökkenteni, hanem az új változatok kialakulásának gyakoriságát is.
  • A járvány és az új variánsok megjelenésének szorosabb nyomon követésével az azok elleni vakcina is még időben kifejleszthető lenne. 
  • Amennyiben az új vírusváltozatok továbbra is megjelennek, lehetséges, hogy a szezonális influenzához hasonlóan éves vakcinázásra lesz szükség.
  • A szezonális maszkviselési kötelezettséggel a vírus átadásának valószínűsége is csökkenthető. 
  • A téli hullámokra optimalizálni kell az intenzív osztályos kezelést és az egészségügyi ellátást. 
  • A magasabb kockázatú egyéneknél (pl. a 65 éven felüliek vagy a krónikus betegségben szenvedők) fontolóra kell venni a téli összejövetelek korlátozását ott ahol a fertőzés átvitelének kockázata magas.

A szerzők kiemelik, hogy egyenlőre nem teljesen tisztázott, hogy a COVID-19 szezonális betegséggé válik-e. Túl nagy még a bizonytalanság – többek között - az új változatok megjelenésének valószínűségével és a biztonságos emberi viselkedés következetességével kapcsolatban. A COVID-19 járvánnyal való megbírkózáshoz azonban elengedhetetlen az emberek kulturális alkalmazkodása és az egészségügyi rendszer változása. 

Forrás: Murray CJL, Piot P. The Potential Future of the COVID-19 Pandemic: Will SARS-CoV-2 Become a Recurrent Seasonal Infection? JAMA. 2021;325(13):1249–1250. doi:10.1001/jama.2021.2828

Koronavírus Maszk Coronavirus

Fotó: pixabay.com